A Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet 2022. november 22-én a Belügyminisztériumban – adta hírül a kormany.hu. A Világ Igaza kitüntetést a Jad Vasem Intézet adományozza 1963 óta azoknak, akik a Soá idején zsidókat mentettek. Emellett 1995 óta a magyar kitüntetettek Bátorságért Érdemjelben is részesítik.

Ezúttal is posztumusz kapta meg az elismerést egy házaspár, Turóczy Lajos és Irén (született Gruber). A házaspár a vészkorszakban befogadta Rapaport Etelkát és hatéves kislányát, Friedmann Ágnest: „családtagként kezelték őket és megmentették a biztos haláltól”. Ágnes fia, Joel Carciente, aki ma a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségének tagja, az interneten bukkant édesanyja megmentőinek nyomára.

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, a kitüntetés adományozása az „élet ünnepe, az emberiség győzelme a gonosz felett.”

Jákov Hadasz-Handelszman nagykövet azzal a talmudi mondással nyitotta beszédét, hogy aki egy életet megment, az olyan, mintha egy világot mentene meg. „Turóczy Lajos és Turóczy Irén a holokauszt idején készek voltak saját életüket kockáztatni azért, hogy zsidókat mentsenek ki a náci Németország és kollaboránsai karmai közül, és cselekedetükkel hozzájárultak világunk megmentéséhez is.” Izrael Állam és a zsidó nép örökké hálás lesz azoknak, akik az együttérzést választották a gyűlölet vagy a közöny helyett – mondta a nagykövet, azonban hozzátette: az antiszemitizmus még napjainkban is pusztít Európában és az egész világon, és „továbbra is könyörtelenül és folyamatosan harcolnunk kell ellene, hiszen ez a kötelességünk”.

A leszármazottak nevében Turóczy Péter arról beszélt, hogy noha nagyszüleik „halhatatlan hősökké váltak”, nem a dicsőségért mentették meg az üldözötteket, nem vártak érte ünneplést.

 

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 10. szám – 2022. december 1.