Oberlander Báruch rabbi és felesége, Batsheva rebbecen a lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi kérésére és javaslatára költöztek 1989 augusztusában, nem sokkal a házasságkötésük után Budapestre, ahol útjára indították a magyarországi Chábád mozgalmat. Hosszú ideig ők ketten voltak az egyedüli lubavicsi küldöttek Magyarországon.

A mára a világ szinte minden pontján működő mozgalom alapjait a hatodik lubavicsi rebbe, Joszéf Jicchák Schneerson rabbi vetette meg. Tőle veje, Menáchem Mendel Schneerson rabbi, a Rebbe vette át a stafétabotot: ő volt az, aki megálmodta és létrehozta a világ legnagyobb haszid hálózatát, ami oktatási, vallási és közösségi szolgáltatásokat nyújt minden egyes hozzájuk forduló zsidónak.

A magyarországi mozgalom az elmúlt 28 évben sokszorosára nőtt. Mára három városban működnek küldötteik: összesen 14 lubavicsi sliách család él és dolgozik hazánkban. Tanítanak, közösséget vezetnek, programokat szerveznek vagy éppen a vallásos élet (kóser élelmiszer, mikve, bét din, stb.) infrastruktúráját teremtik meg. Budapesten hat helyszínen, Óbudán, az Újlipótvárosban, a Józsefvárosban, a Belső-Erzsébetvárosban és a Belvárosban működnek lubavicsi rabbik. Intézményeikben idén szeptembertől bölcsődétől az érettségiig biztosítanak színvonalas zsidó oktatást, emellett különböző szintű felnőttképzéseket, hittanoktatást és iskolán kívüli programokat is kínálnak. A főváros mellett Miskolcon és Debrecenben is találunk Chábád-központot.

Múlt héten új családdal bővült a közösség. A floridai Stell Ájzik rabbi és felesége, Chaya Mushka Izraelből költöztek Budapestre kisfiukkal, Menáchem Mendellel. Nem jöttek teljesen idegen helyre, hiszen Mushky nagynénje, Köves Dvora reb­be­cen szintén Magyarországon él há­zasságkötése óta. A Stell házaspár már elkezdett magyarul is tanulni, hogy mihamarabb aktív részeseivé válhassanak a közösségnek. 

Ájzik rabbi fő feladat elsősorban az Óbudai zsinagógához kötődik, itt fog segíteni Köves Slomó rabbinak az egyre gyarapodó közösséggel kapcsolatos feladatok ellátásában. Felesége, a kanadai származású Mushky rebbecen tanári feladatokat fog ellátni: a szintén Óbudán nyíló, angol-magyar kéttanynyelvű Maimonidész Gim­náziumban tanít majd angol nyelvet és judaisztikát.

Ezúton kívánunk sok sikert a Stell házaspárnak új otthonukban és munkájukban!