Egy harmincas éveiben járó vallásos zsidót késelt meg egy afroamerikai férfi Crown Heights-ban.

A biztonsági kamerák felvételén is látható, fején kék csuklyát viselő támadó elmenekült a helyszínről, a hatóságok nagy erőkkel keresik. A megtámadott férfi elmondta: nem ismeri a támadóját, egy szót sem váltottak egymással. Ahogyan elmentek egymás mellett, hirtelen erős fájdalmat érzett a hátában – a férfi egy kést vágott bele. Az áldozatot a Hatzalah zsidó mentőszolgálat súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel azonnal kórházba szállította.

Az elmúlt egy év során ez már a második, minden előzményt nélkülöző, gyűlöleten alapuló késes támadás Crown Heights-ban, melynek során zsidó férfi volt az áldozat. Mintegy három hónappal ezelőtt a Hatzalah egyik önkéntesét késelte meg ismeretlen tettes az Eastern Parkway-en, futás közben. Hasonló támadások egyre gyakrabban fordulnak elő a környéken.

Crown Heights városrész Brooklynhoz tartozik. Itt található a lubavicsi haszid mozgalom központja a terület főútját képező Eastern Parkway 770-es száma alatt. Ebben a házban lakott a hetedik lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi. A környéken a Chábád számos egyéb intézménye működik: iskolák, irodák, zsinagógák, stb.

Crown Heights-ban a vallásos zsidók mellett nagyszámú afroamerikai közösség él. A két csoport közötti feszültség nem új keletű. 1991 nyarán a Rebbe autókonvojának egyik sofőrje elvesztette uralmát a kormány fölött, a kocsi kisodródott, és elütött egy guyanai származású fiút, aki a helyszínen meghalt. Azonnal zavargások törtek ki, több százan vonultak az utcákra antiszemita jelszavakat skandálva. A kocsi sofőrjét a rendőrségnek kellett kimenekítenie a rátámadó férfiak keze közül, nehogy meglincseljék. A háromnapos, Crown Heights-i zavargás néven számon tartott esemény során egy csapat afroamerikai fiatal megverte és megkéselte az ausztrál állampolgárságú, zsidó Yankele Rosenbaumot, aki nem sokkal a kórházba szállítása után életét vesztette. Az utcákon randalírozó csapatok zsidó boltokba és otthonokba törtek be, zsidókat vertek meg az utcán és zsidó tulajdonban levő autókat rongáltak meg. Vannak, akik az amerikai történelem legsúlyosabb antiszemita incidensének tartják az esetet.

A mostani késelés áldozatának családtagjai arra kérik a zsidó közösségeket, hogy imádkozzanak Jehuda Léjb ben Rivká Áltá felépüléséért.