Komoly kérdés foglalkoztatta a kóserság szakembereit – kóser-e pészáchra a „quinoa” nevű növény? A magyarul rizsparéjnak, amerikai rizsnek vagy indiánkölesnek nevezett növényt az 1970-es években fedezték fel újra, és számos jótékony hatása miatt az elmúlt évtizedben az egészséges életmód híveinek egyik kedvence lett.

Így aztán felmerült a kérdés: pészáchkor, amikor a szokottnál is szigorúbb előírások vonatkoznak a kóser étkezésre, fogyasztható-e a gabonafélékre emlékeztető növény. Valójában sem nem rizs, sem nem köles, és egyáltalán nem is gabona: a céklával és a spenóttal rokon ez a libatopfélék családjába tartozó, szélsőséges időjárási körülményeket is jó tűrő növény.

Pészáchkor öt féle gabona fogyasztása tilos, és emellett az európai gyökerű askenáz zsidóság nem fogyaszt un. kitniotot, vagyis bizonyos magvakat és hüvelyeseket, mint a bab, a rizs, a kukorica vagy a napraforgó. Szakértők attól tartottak, hogy ez az un. pszeudócerália is kitniotnak számít. Noha a Star-K elnevezésű kósersági engedélyeket adó szervezet már 2007-ben áldását adta a gluténmentes növény pészáchi fogyasztására, a sokkal szélesebb körben elfogadott kósersági bizonyítvány adó Ortodox Union szakértői csak idén bólintottak rá erre. Habozásuk komoly bizonytalanságot okozott a növény megítélésében – még facebook csoport is alakult, hogy megvédjék a pészáchra kóser státuszát.

MenachemGenack rabbi, az Orthodox Union vezetője elmondta, hogy elismeri a pészáchi főzés okozta kihívásokat és a quinoa engedélyezésének előnyeit: „Azt gondolom, hogy pészach idején különösen nem akarjuk kiirtani azt, amit megehetünk, csak hogy aszükségesnél is szigorúbbak lehessünk.”Az OU mindent megtett a quinoa felszabadításáért: ShoshanGhoori rabbi 2012-ben az Andok magaslatain ismerkedett meg a növény termesztésével. Ezalatt megbizonyosodott róla, hogy semmiképpen nem keveredik pészáchkor tiltott gabonafélékkel, így az OU döntésre jutott. Megadja a kósersági engedélyt pészách idejére, amennyiben a növényt a felügyeletük alatt dolgozzák fel, így biztosítva, hogy semmiképp ne keveredhessen más terményekkel.

Ezután feltehetően további mértékadó kósersági engedélyt biztosító szervezet is a növény pészáchi felhasználása mellett fog dönteni – mondta el Genack rabbi. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy az ő széderasztalán is felbukkanhat-e majd ez a köretként és salátaként is jól használható növény – mint elmondta, ez teljesen a felesége döntése.

Külön érdekesség, hogy Ghoori rabbi a quinoa felszabadítása mellett a Bolíviában 2011 óta fogvatartott üzletember, Jacob Ostreicher kiszabadulását is elősegítette.

Megszakítás