Több mint egy évszázad után ismét zsinagógát avatnak a belorussziai Vityebszkben, Marc Chagall és a neves vityebszki haszid udvar szülőföldjén. Az ünnepségen számos kormányzati tisztségviselő és különböző vallási közösségek vezetői is megjelentek.

Vityebszk a fővárostól, Minszktől 250 km-re északkeltre fekszik, és hajdan népes zsidó közösségnek adott otthont.  Ebben a városban működött a neves rebbe, a vityebszki Menáchem Mendel rabbi (1730-1788), aki 1777-ben haszidjaival együtt a Szentföldre vándorolt. Menáchem Mendel rabbi az első lubavicsi rebbe, Snéur Zálmán rabbi mestere is volt.

A holokauszt alatt a város legtöbb zsidó lakóját megölték. A háborút követően az ország más vidékeiről költöztek be zsidók, a hatvanas években a számuk elérte a húszezret, de működő zsinagóga nem volt. A kilencvenes évek elején a legtöbb zsidó külföldre (elsősorban Izraelbe, Németországba és az Egyesült Államokba) vándorolt, így ma már csupán néhány tucatnyian élnek közülük a városban.

Malkiel Gorgodze, a város rabbija erősítette fel a mezuzát a zsinagóga bejáratára. Az épület a Chagall Múzeum közelében helyezkedik el, építését a városi önkormányzat finanszírozta. Az Ohel Dávidnak elnevezett zsinagóga a helyben készülő, nagy hírnévnek örvendő vörös téglából épült. A több száz fő befogadására alkalmas épület szokatlan formát kapott, érdekes építészeti megoldások teszik egyedivé.

“Vityebszk egy hagyományosan zsidó város. Száz évvel ezelőtt a város lakosainak többsége zsidó volt, akik 64 zsinagógát működtetek. Ma már sajnos csak egy van, de ez is betöltheti és be is fogja tölteni egy közösségi központ szerepét.” – mondta Leonid Tomchin, a helyi hitközség elnöke. A zsinagóga megnyitása előtt egy bérelt lakást használtak vallási és közösségi célokra, de ünnepek alkalmával már szűknek bizonyult a hely.

Az Oroszország által annektált Krím-félsziget egyik legnagyobb városában, Szimferopolban új főrabbit avattak. A tisztséget egy lubavicsi haszid, Yechezkel Lazar rabbi tölti be, aki Oroszország főrabbija, Berl Lazar fia. A félszigeten mintegy tízezer zsidó él, akik az orosz megszállást követően orosz állampolgárok lettek. “Sajnálatos módon Szimferopolban nincs se zsidó óvoda, se zsidó iskola. Ezen szeretnék változtatni. Tervben van egy közösségi központ létrehozása is, melyben zsinagóga, kóser étterem, zsidó üzletek és oktatási intézmények kapnak helyet.” – mondta az új főrabbi.

Forrás: Arutz7

zsido.com