2019-ben Budapest rendezheti a Maccabi Európa Játékokat. A kormány 2.1 milliárd forint támogatást ígér a rendezvényhez, aminek egyik hozadéka egy új multifunkcionális sportkomplexum lehet. Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC elnökével beszélgettünk.

Meglepte a döntés? 

Nem lepett meg, de nem voltam biztos az eredményben. Nyilván elfogult vagyok. Azt mindenki láthatta, hogy a svájci prezentációhoz képest a mienk sokkal jobb volt.

Pedig Herzl cionista kongresszusából kiindulva, Basel is erősen kötődik a zsidósághoz.

Ha arra gondol, hogy Herzl neve ilyen szempontból pályázat erősítő tényező, akkor igen. De számunkra ez legalább akkora, ha nem nagyobb előny volt.

Ez azt jelenti, hogy amikor Basel és Budapest lett a két versengő, már lehetett sejteni, hogy nyerünk?

Nem lehetett sejteni. Nagyon komoly versengés volt végig. Mindkét fél már jó ideje bejelentette kandidálási szándékát. Ez a folyamat ért véget pár hete a nemzetközi Maccabi budapesti kongresszusának utolsó napján.

Mégis, mi kellett ahhoz, hogy a magyar pályázat nyerhessen?

Erős zsidó közösség, az elmúlt évek munkája és eredményei. Egy ilyen csodálatos város és ország. A zsidó és nem zsidó szervezetek támogatása, kiváló hazai és nemzetközi sporteredmények. Különösen az utóbbi nagyobb rendezvényeken: az izraeli Maccabiah-n 2013-ban, és az idei berlini Maccabi Európa Játékokon.

Kinek lehet gratulálni a sikeres pályázathoz?

Szerencsés szinergia jött össze a pályázat finish-ére. Már régóta gondoltam egy ilyen pályázatra, de az utóbbi időkig nem igen akadtak támogatóim a zsidó szervezetek részéről. Érdekes módon egyedül Deutsch Tamás, az MTK elnöke biztatott az első perctől kezdve. A siker tehát közös: a Maccabi VAC, a Mazsihisz és az MTK képviselőié.

A 2019-es esemény a teljes magyarországi zsidóság számára különös jelentőségűnek ígérkezik. A szervezési feladatok erre a három szereplőre szűkülnek le?

Jelenleg a szervezeti felépítés a Maccabi VAC, a Mazsihisz és az MTK képviselőiből áll. Azt gondolom, hogy ez hatékonyan biztosíthatja a szervezési és előkészítési munkákat. Nagyon sok szervezési feladat lesz még hátra 2019-ig . Nekünk az a célunk, hogy a lehető legnagyobb körben vonjunk be szervezeteket a munkába. Bár kétségtelen, hogy az eddig befektetett energiákat tekintve az esemény egyik meghatározó szervezője a Maccabi VAC lesz az EMG-2019-re létrehozott projektcégen belül. Nekünk az első perctől kezdve az volt a kiindulópontunk, hogy ez egy óriási lehetőség lehet a hazai zsidóság számára. Ezzel mindenki, aki időközben támogatott minket, egyetértett.

maccabi2

A játékokig 4 év van hátra. Hol tart a szervezés?

Már elkezdtünk dolgozni. 2016-tól folyamatosan erősítjük felkészülést. Tudni kell, hogy mi majd csak lebonyolítói leszünk a rendezvénynek, mert ez a Maccabi Európa Játékok, aminek a fő szervezője az Európai Maccabi Szövetség (EMC ). Mi a helyszínt adjuk és dolgozunk benne szervezőként. A játékok a Maccabi Európai Szövetség jogtulajdona.

Mindenki arról beszél, hogy Budapesten lesz a „zsidó olimpia”.

Valójában, „zsidó olimpiának” azt nevezzük, amikor nagyjából 10 000 ember négy évente összegyűlik Izraelben. Ezt Maccabiadnak hívják. Vannak más kontinensen is Maccabi játékok. Például a pánamerikai játék nagyjából 6000 résztvevővel, és persze vannak az Európai Játékok. Legutóbb Berlinben volt, előtte 2011-ben Bécsben. Négy év múlva pedig Budapesten. Az európai rendezvény nem a zsidó olimpia, az Európai Maccabi seregszemlén 2000-2500 fővel kalkulálunk.

A magyar kormány több mint két milliárdos támogatást ígért. Mi lesz ennek az összegnek a sorsa? Gondolom, létesülnek maradandó beruházások is.

Erre most még korai lenne részletesen kitérnünk. Az biztos, hogy a tárgyalássorozatok elején volt egy határozott célunk: egy ilyen esemény megrendezésével szeretnénk olyan maradandó értéket is teremteni, ami az egész zsidó közösség számára előnyös. Ilyen lehet egy önálló zsidó sport és kulturális központ.

Olyan, mint egy JCC (Jewish Community Center – igényes, modern, multifunkcionális komplexum)?

Igen. Ezt nem mi találtuk ki. Ez működik már más országokban. Szeretnénk, hogy egy zsidó tematikájú egészségügyi, sportolási és kulturális központ egy modern helyszínen valósuljon meg.

Erre kaptak ígéretet Deutsch Tamástól?

Itt nem ígéretekről van szó. Először arról beszéltünk, hogy meg kellene nyerni a pályázatot, aminek folyományaként az egész magyar zsidó közösség profitálhat. Természetesen a magyar turizmus, Budapest és az ország is jól járhat mindezzel. Most van 4 évünk arra, hogy az egész rendszert felépítsük. A kommunikációt, az arculatot, a marketinget és a játékok üzenetét a zsidó és a nem zsidó közösség felé. Önkéntesség, elfogadottság, sport – ezek fontos irányai lesznek annak a célnak, amely számunkra az egymás mellett élést és a kölcsönös tiszteletet jelenti nem zsidó honfitársainkkal. Az egész magyarországi zsidó közösség számára lehetne a rendezvény egyik legfőbb hozadéka egy ilyen új létesítmény.
1906-ban alakult a Maccabi VAC. Akkor sem volt saját központja. Zsidó iskolákban vagy külső helyszíneken sportoltak a tagok. Azt gondolom, hogy a magyar zsidó közösség számos területen adott hozzá a magyar társadalomhoz, a magyar társadalom sportéletéhez és viszont. Amennyiben épülne egy ilyen sport és kulturális központ, ez csak tovább erősödhetne. Az intézmény olyan programokat tudna nyújtani zsidók és nem zsidók számára, amely erősítheti a magyar társadalom ebben való hitét. Van olyan nagy és erős a budapesti zsidó közösség, hogy egy ilyen hely működtethető legyen. Szerencsére számos zsidó szervezet van Magyarországon – az gondolom mindenki számára támogatható az a terv, hogy legyen egy jól megközelíthető, frekventált helyen lévő multifunkcionális épület, ahol rendezvényeket lehet majd tartani.

Van egy szerencsés egybeesés: Budapest pár hónapja nyerte el szintén 2019-re az „Európa Sport-fővárosa” címet. Azt nyilatkozta az alpolgármester, hogy mindez remek lehetőség az olimpia 2024-es pályázata előtt. A Maccabi Európa Játékok is lehet egyfajta teszt a budapesti olimpiára?

Valamilyen szinten nyilván lehet ebben gondolkozni. Az biztos, hogy beleillik a koncepcióba egy ilyen nagyszabású sportesemény. Valóban igaz, hogy pályázaterősítő tényező volt nekünk az olimpiai kandidálás. Sok-sok rendezvény és sportviadal lesz a következő években Budapesten, egymásra épülnek ezek. Kölcsönösen jól járhat mindenki.

maccabi3

Nem zsidó barátaim kérdezték tőlem: miért kell nekünk ilyen „megkülönböztető” rendezvényt szervezni? Ma már a sporteseményeken nincsenek megkülönböztetések faji/vallási alapon. Mások abban látnak ellentmondást, hogy egy olyan cionista szerveződésről beszélünk, amelynek egyik fő üzenete az aliázás. Ők azt kérdezik, hogy miért kell az adófizetők pénzéből ehhez asszisztálni? Önnek mi erre a válasza?

Első válaszom az, hogy ez egy sport és kulturális esemény lesz. Épp olyannyira lesz fesztivál jellege, mint bármilyen más nyári vagy tavaszi közösségi tematikus rendezvénysorozatnak. Ugyanaz a kategória. Akkor azt a kérdést is fel lehet tenni, hogy azok minek kellenek? Ennek a kulturális sokszínűség részének kell lennie. Nem gondolom, hogy ez bármilyen szempontból is kirekesztő lenne. Nyilván a zsidó közösség fókuszban van, de ez nem szól másról, mint egy közösségről: rólunk. Ennek is van hagyománya, ami sajnos onnan indult, hogy őseink korábban nem sportolhattak együtt a többségi társadalom tagjaival. Ez a rendezvénysorozat alakult át az évtizedek után egy közösségi eseménnyé. A szintén Budapesten született Max Nordau azt akarta bizonyítani, hogy téves az a kép a zsidókról, hogy ők pusztán görnyedt hátú, kampós orrú, gyenge emberek. Friss hír, hogy izraeli lett idén a Mr. Universe. Első alkalommal adta a zsidó állam a legizmosabb sportolót a világnak. Szép kis hanukai ajándék, nem igaz?
A Maccabi Európai Szövetség ezt a szellemiséget tartja életben ezzel a rendezvénnyel. Ez egy hagyományőrző közösségi esemény, politikai kérdésektől független, nem kell többet belegondolni, mint ami. A Maccabi Európa Játékok magyar résztvevői büszkén versengenek magyarként a Maccabi VAC felszerelésben, és ugyan olyan büszkeséggel hallgatják a dobogó tetején a magyar himnuszt, mint bárki más bármelyik versenyen.

A rendezvénynek milyen hatása lehet a Maccabi VAC életére?

Ami egyesületünk újraértelmezését illeti: nem az a fő célunk, hogy növeljük a tagságunkat. Bár kétségtelen célunk a szakosztályaink további erősítése. Most pár száz olyan állandó tagunk van, aki rendszerességgel sportol valamit, valahol. Azt felvetni, hogy céljaink változhatnak-e a ’19-es játékok után, már ésszerűbb. Lehet, hogy lesz olyan kosárlabda vagy vízilabda csapatunk, amelyik felsőbb osztályokban is megméretődhet. Most nem gondolom ezt olyan lényeges kérdésnek. Egy példa a működésünkre: ha egy tehetséges gyerek 12 évesen még mindig a Maccabi VAC-ban vív, akkor ajánljuk a szülőknek, hogy menjen olyan klubba – lehetőleg az MTK-ba –, ahol tovább tud fejlődni profi sportolóvá. Nálunk ez nem cél. Nekünk Magyarországon továbbra is azt kell képviselnünk, amit eddig is: a sporton és a kultúrán keresztül erősíteni az emberekben a zsidó identitást és a kapcsolatot Izraellel.

Wallenstein Róbert

Megszakítás