Immáron a harmadik tanítási év kezdődik a Maimonidész Gimnáziumban, és lassan hagyománnyá válik, hogy az új osztály az évet „gólyatáborral” kezdi, amelynek keretén belül három napot tölt el együtt az új csapat, az osztályfőnök és néhány tanár, hogy az iskolakezdéskor összeszokott társaság üljön be a padokba.

 

„Szinte hihetetlen, hogy a harmadik tanévet nyitjuk meg. Iskolánk felmenő rendszerrel indult, azaz minden évben az ún. 9ny, azaz a 9. nyelvi osztály kezdi meg tanulmányait” – magyarázza Szilánk Zsuzsa, a gimnázium operatív igazgatója. „A gólyatábor mindig nagyon sikeres, idén is, mint eddig mindig, a mádi rabbiházban voltunk, ami egy egészen fantasztikus hely és lehetőséget ad arra, hogy az új tanulók, akik közül sokan eddig nem vagy nem kellő mélységben találkoztak a zsidósággal, megismerkedhessenek az alapokkal. De természetesen a program nem csak tanulásból áll, így sütöttünk kenyeret, voltunk a zempléni kalandparkban, kenuztunk a Bodrogon, este pedig új diákjaink a nagysikerű „Zsidó-poly” játékkal mérték össze tudásukat” – folytatja az igazgató.

Az új osztály vezetője a Mai­mo­nidész Gimnázium történelem tanára, Kovács Gergely, aki elmondta, hogy kiváló csapattal kezdődhet az új tanév, a fiatalok nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a gimnáziumi tanulmányokba. A csapatot Megyeri Jonatán, a gimnázium zsidó történelem tanára is elkísérte, aki sokat mesélt a zsidóság alapjairól, illetve a mádi zsinagógáról. Természetesen, ha Mád, akkor nem maradhat ki a környék gazdag zsidó öröksége, így a csapat ellátogatott a bodrogkeresztúri Reb Sájele sírjához is, a cádik bizonyára örömmel látja, hogy a hazai zsidó fiatalság újra visszatalál gyökereihez.

„Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek autentikus környezetben ismerkedjenek meg vallásunkkal és népünk hagyományaival, a mádi gólyatábor pedig remek alapozó erre” – meséli Szilánk Zsuzsa. „A csapat és a gimnázium vezetése hálásan köszöni Frank Mariannak, a Csodarabbik Útja programvezetőjének és munkatársainak a szíves vendéglátást és az Óbudai Zsinagóga személyzetének, hogy gondoskodtak arról, hogy a szellemi mellett fizikai táplálékunk is bőséges legyen”.