Az Európai Unió új stratégiát fog közzétenni az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidóság támogatásáról, mivel a világjárvány katalizátora lett a szélsőséges megnyilvánulásoknak – írja a Jewish News. Katharina von Schnurbein, az Európai Unió antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó koordinátora elismerte: megdöbbentette, hogy a zsidóellenesség az interneten mennyire elszabadult, főként a Covid-19 terjedéséhez kapcsolódó összeesküvés-elméletek miatt.

„Valósággal kirobbant” – mondta az uniós tisztviselő az online antiszemitizmusról. “Sok összeesküvés-mítoszt, régi rögeszmét láttunk újracsomagolva.”

Az év eleji gázai konfliktus is erősítette a negatív tendenciákat, amivel kapcsolatban az illetékes hangsúlyozta: nem elfogadható, hogy egy ilyen eset az Európában élő polgárok elleni támadások és bűncselekmények igazolásául szolgáljon.

A stratégia „fontos ösztönzést” is tartalmaz az EU-tagállamok számára a gyűlöletbeszédet büntethetővé tevő jogszabályok átültetésére és alkalmazására. Brüsszeli források szerint a stratégiát valószínűleg október 13-án, a holokausztra való emlékezésről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló malmöi konferencián mutatják be.

Borítókép: Wikipédia

 

Az Európai Unió antiszemitizmus elleni stratégiát készít

Az Európai Bizottság az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében és az európai zsidó élet előmozdítása érdekében stratégiát dolgoz ki ebben az évben, ezzel támogatni kívánja az európai uniós tagországok tevékenységét az említett területeken – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 76. évfordulója alkalmából tartott beszédében. Az … Olvass tovább