A Borough Parkban – a Brooklynban élő haszidok egyik kedvelt városnegyedében rollerezett Simcha – amikor egy bűnöző erővel elvette tőle a születésnapjára kapott elektromos járművet. Hamarosan harmincöten jelentkeztek, hogy új rollert vennének a hat éves kisfiúnak – tudósított az esetről a Hamodia.

A rablás meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a New York-i sajtóban, számos lap ezzel az esettel szemléltette a város romló közbiztonságát. A hír így jutott el Yonasan Schwartz-hoz is aki egy játékbolt tulajdonosa és némi nyomozás után meg is találta Pinchasht, Simcha édesapját, akinek felajánlotta, hogy vesz egy új rollert a kissrácnak.

Nagyon elszomorított a Simchával történt eset, ráadásul ezek az elektromos rollerek nagyon drágák. Megsajnáltam szegényt és elhatároztam, hogy meglepem eggyel. Éppen a [gyűlölködés miatt lerombolt jeruzsálemi szentélyek sirató] kilenc napban vagyunk, nem árt tehát egy kis jótékonykodás – mondta a játékboltos.

Az ajándék átadására éppen Simcha hetedik születésnapján került sor. Schwartz egy 375 dollár (114 ezer forint) értékű elektromos rollerrel és egy bukósisakkal lepte meg a lurkót. Az ajándékozásra a kerületi rendőrkapitányság előtt került sor. Schwartz elmondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy pontosan milyen típusú rollert raboltak el Simchától, és csak az ünnepség során derült ki, hogy éppen egy olyan modellt, mint amit ő hozott neki az üzletéből.

Richie Taylor nyomozó, a New York-i rendőrség közönségkapcsolatokért felelős irodájának munkatársa is megjelent az átadáson és a következőt mondta:

Nagyon örülök, hogy sikerült újra mosolyt varázsolni Simcha arcára. Biztos vagyok benne, hogy sokan nyertek inspirációt ebből a történetből.

Pinchas, a kisfiú édesapja elmondta, hogy összesen 35 ember hívta fel New York legkülönbözőbb negyedeiből, hogy új elektromos rollert ajánljanak fel a fiának.

Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ilyen nemes lelkű felajánlást tett és a támogatásáról biztosított minket. Jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Bár olyan emberek is élnek közöttünk, akik képesek egy gyerek kezéből kitépni a rollert, a jóindulatú és önzetlen emberek száma sokkal nagyobb – hangsúlyozta.

A rablás után a rendőrség nyomozásba kezdett, de még nem akadtak az elkövető nyomára.