Andreas Brohm, a város polgármestere szerint az átnevezés egy tágabb koncepció része, amely az óvodába járó gyermekek „sokszínűségét” kívánja megünnepelni, olvasható a Neokohn oldalán.

Névváltás előtt áll az évtizedek óta működő tangerhüttei „Anne Frank” óvoda. Az intézmény igazgatója szerint a névváltoztatás ötlete a migráns hátterű szülőktől származik.

„A migráns hátterű szülők bizonytalanok a névvel kapcsolatban, ugyanis nehezen tudják elmagyarázni a gyermekeiknek”

– írja az egyik német lap a kirobbant ügy kapcsán.

Meglepő módon a nyitott társadalmat hirdető Miteinander eV szervezet azonban nem ért egyet ezzel a döntéssel. Azzal érveltek, hogy léteznek hatékony és a gyerekek életkorának megfelelő oktatási anyagok, amelyekkel megtaníthatják nekik Anne Frank életét és történelmi jelentőségét. A szervezet hangsúlyozta, hogy

„az óvoda átnevezése rossz jelzést küld, különösen az antiszemitizmus erősödével egyidőben”.

A Miteinander szerint „most minden eddiginél nagyobb szükség van az érzékenységre” a szimbolikus átnevezések kapcsán.

Tangerhütte vezetői viszont kitartanak a névváltoztatás melletti döntésükben. Andreas Brohm, a város polgármestere szerint az átnevezés „egy tágabb koncepció része”, amely az óvodába járó gyermekek sokszínűségét kívánja ünnepelni.

„Végül a szülők és az alkalmazottak olyan nevet szerettek volna, amely gyerekbarátabb és az elképzelésükhöz jobban illeszkedik. Az ő igényeik fontosabbak, mint a globális politikai helyzet”

– mondta Brohm, aki szerint Frank már nem igazodik a „diverzitás új fókuszához”.

Az óvoda 1970 óta viselte Anne Frank nevét, ha minden igaz, akkor az új neve pedig a „Világfelfedezők” lesz.

Megszakítás