Izrael 1948-as függetlenségi háborújának történetét meséli el az „Image of Victory” című új Netflix-film, amelyet minden idők legdrágább izraeli filmjeként emlegetnek – írja a Neokohn.

Avi Nesher rendező régimódi háborús melodrámáját a Nitzanim kibuc ellenőrzéséért vívott valós harc ihlette. Ennek során az egyiptomi erők legyőzték az izraeli hadsereget, rövid időre elfoglalták a területet és több mint 100 hadifoglyot ejtettek.

A film a Palesztin Mandátum területén létrejött kibucok zsidó lakóit és a védelmükre kirendelt kis létszámú IDF katonák életét követi nyomon.

Találkozunk többek között két spanyolul beszélő, dél-amerikai unokatestvérrel, akiket valós személyekről mintáztak. A másik oldalon a film bemutatja Hassanint (Amir Khoury), egy egyiptomi újságírót, akit a király megbízott, hogy dokumentumfilmet készítsen a Nitzanim elfogásával megbízott katonai egységről.

A Nesher, Liraz Brosh és Ehud Bleiberg (akinek apja tejtermelő volt Nitzanimban) által írt forgatókönyv nagy része a kibuc mindennapi életét eleveníti fel.

IMAGE OF VICTORY Official Trailer (2022)

First trailer for Image of Victory.

A szereplők gondozzák a teheneket, közös étkezést tartanak, zenélnek és készülnek a háborúra. Ezek a jelenetek távolról sem idealizált képeslapok, hanem a nemek közötti, gyakran durva viszonyokat ábrázolják: a filmben a férfi katonák rendszeresen zaklatják és lekicsinylik a nőket.

Az izraeli és az egyiptomi szereplők mindvégig vitatkoznak a háborúról és a korszak politikájáról – ezek a viták 75 év alatt nem sokat változtak. Az egyik nitzanimi lakos megjegyzi, hogy a kibuc felépítéséhez ki kellett szorítaniuk a palesztinokat, és azon tűnődik, hogy vajon nem lenne-e könnyebb dolguk, ha egyszerűen visszaadnák a területet. Egy izraeli tábornok azonban azt mondja, hogy abban a pillanatban, amikor egy centimétert feladnak, egy újabb holokauszt felé vennék az irányt.

Nesher azt nyilatkozta, hogy a filmet a Nitzanimért vívott csata áldozatainak szenteli, mindkét oldalon.

Megszakítás