Megkapja a jelentős összegű állami támogatást Itália egyik legfontosabb zsidó múzeuma, hogy befejezzék az épületkomplexumot.

A zsidóság történetével és a holokauszttal foglalkozó múzeum Ferrarában található, a 25 millió eurót már 2016-ban megítélték a fejlesztésre, de az előző kormány befagyasztotta a forrást – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából. Az intézmény (MEIS) igazgatója Simonetta della Seta elmondta, hogy az öt új tervezett épületrész közül az elsőt, még ebben a hónapban elkezdik építeni.

Dario Franceschini kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy az éledező antiszemitizmus és rasszizmus miatt is fontos a MEIS befejezése, amit a tudás és a párbeszéd múzeumának nevezett. Ennek kapcsán felidézte a 89 éves holokauszt túlélő, politikus Liliana Segre esetét, aki rendőri védelmet kapott antiszemita gyalázkodások és fenyegetések miatt.

A MEIS 2017 decemberében kezdte meg működését, egy nagy ideiglenes kiállítással, ami az Itáliában élő zsidók 1000 éves történetét dolgozza fel. Ez a tárlat lesz a későbbi állandó tartalom központi eleme. Ferrarában évszázadok óta élnek zsidók, az előző kissebb múzeum, az egykori zsidó negyedben található XV. századi épületben működött, ami 2012-ben megrongálódott a földrengésben.

Kép: jewish-heritage-europe.eu