A Technion Intézet kutatócsoportjának új eszköze 17 betegség jeleit ki tudja mutatni, többek közt az Alzheimert és a gyomorrákot.

A kilélegzett levegő könnyen vizsgálható az orvosok számára, és igen jó képet adhat a páciens állapotáról. Ezért vágtak bele kutatásaikba az intézet kutatói: vegyészmérnökök és nanotechnológiai specialisták, élükön Hosszam Haick professzorral. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy kifejleszthető-e egy olyan szonda, melynek segítségével nagyon korai stádiumában megállapítható a Parkinson-kór jelenléte.

A Parkinson kór degeneratív állapot, mely az agy egy bizonyos területének dopamintermelő neuronjait támadja meg. A dopamin nevű vegyület felelős a mozgáskoordinációért. A betegség tünetei fokozatosan fejlődnek ki az évek során, a páciensek kézremegéssel, végtagmerevséggel, testtartási és egyensúlyi problémákkal küzdenek. Bár gyógyszer nem áll a rendelkezésünkre a betegség legyőzésében, a tünetek dopamintartalmú szerekkel enyhíthetők.

A parkinsonos betegek azonban csak a betegség előrehaladottabb szakaszában észlelik a tüneteket, amikorra már igen nagy számú neuron sérült az agyban. Ezért a kutatók úgynevezett biomarkereket keresnek, melyek már a tünetek megjelenése előtt tudósítanak a betegség fennállásáról, hogy hatékonyabban lehessen kezelni a megjelenő tüneteket, és lassítani a betegség előrehaladását.

A világon több mint tízmillió ember él Parkinsonnal, közülük mintegy 60 000 az Egyesült Államokban, akiknek a kezelése, biztosítása és kieső fizetése évi mintegy 25 milliárd dollárjába kerül az USA-nak.

A kilélegzett levegőt analizáló szonda, melyet a Technion több tudományág képviselőiből összetevődő csapata fejlesztett ki, miniatűr érzékelőket tartalmaz, melyek a felismerik a betegséget annak korai szakaszában, és segítenek az azt követő kezelés meghatározásában.

A 10x5x5 cm nagyságú, kézi eszközben 40 kémiai érzékelő található, melyek algoritmusokból tanulták meg, hogy hogyan fedezzenek fel a kilélegzett levegőben speciális markereket, melyek a betegség jelenlétére figyelmeztethetnek. A kutatók parkinsonos betegektől gyűjtöttek mintákat, és azokkal árasztották el a kilélegzett levegőben lévő molekulákkal reakcióba lépő érzékelőket. Ezeket a reakciókat elektromos jelekké alakítja a gép, a parkinsonos betegek leheletét az algoritmus speciális elektromos jellel jelölte meg, ezért a gép képes a tesztalanyok leheletében is azonosítani a betegséget. „Ahogyan a kutyát meg lehet tanítani arra, hogy emlékezzen szagokra, úgy tanítottuk meg az érzékelőinket, hogy azonosítsák a Parkinson-kór speciális jellemzőit.” – mondta Haick.

A még fejlesztés alatt álló szerkezet most 80%-os pontossággal tudja meghatározni a korai Parkinson-kórt. Fejlesztői úgy vélik, hogy kicsi, hordozható eszköz lévén kiválthatja a drága analitikus eszközöket, melyeket csak magasan képzett specialisták tudnak használni. Ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen, egy nagy gyógyszercégnek, vagy start-upnak kell felkarolnia az ügyet. Jelenleg hét vállalattal folynak a tárgyalások többek közt az Egyesült Államokban és Izraelben. Az eszköz előnye, hogy eddig már 17 más betegség markereit is sikerült általa azonosítani a kilélegzett levegőben, vagyis felhasználása bővíthető, és ugyanazt az eszközt különféle betegségek – köztük sclerosis multiplex, Alzheimer-kór, tüdő- és gyomorrák – kimutatására is használni lehet majd.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI