Ha egy izraeli azt akarja mondani: „várj egy percet”, „nyugodj meg”, vagy „hallgass ide egy pillanatra”, akkor felfelé fordított tenyere fölött csúcsot képezve összezárja az ujjbegyeit. Hamarosan megérkezik az „összecsippentett ujjak” ikon a digitális kommunikációba is.

Ezt a jelet mindenki megérti az országban. A virtuális térben azonban eddig le kellett írni ezeket a szavakat. Mostanáig.

Az emojikat jóváhagyó Unicode Consortium 117 új kis képecskét fogadott el 2020-ra, és ezek között szerepel az Izraelben rendszeresen használt kézmozdulat is. A hivatalosan „összecsippentett ujj” (pinched fingers) nevet viselő képecskére a vallatás és a szarkasztikus kulcsszóval is rá lehet keresni, mivel – az izraeliek lelkesedését talán kissé lelohasztó magyarázat szerint – ezt a mozdulatot széles körben olasz gesztusnak nevezik, és meglehetősen negatív jelentéstartalommal bír. Az izraeliek azonban minden bizonnyal a saját értelmezésük szerint használják majd a várva várt emojit.

Az új képecskék közül hiányzik azonban az, aminek várt érkezéséről korábban már beszámoltunk: a tóratekercs képe nem került be az elfogadott emojik közé, akármennyire is igyekszik a sokszínűséget és az elfogadást hangsúlyozni a képeket kiválasztó csapat.

zsido.com

Forrás: TOI