A szinte a teljes zsidó vallási irodalmat digitalizáló és angol fordítással ellátó Sefaria weboldal üzemeltetői úgy gondolják: eljött az idő, hogy egy tóratekercset ábrázoló emoji ikon is helyet kapjon a modern kommunikációban.

„A fiatalabb nemzedék figyelmét így könnyebb lesz az ősi zsidó bölcsességek felé irányítani. És akartunk valami vicceset is csinálni” – mondta Rory Kress, a Sefaria marketingigazgatója.

A tervezés során azonban számos kérdés merült fel: Nyitott, vagy zárt tóratekercset ábrázoljanak? A két rúdra tekert askenázi vagy a henger alakú dobozban tartott szfárádi változatot részesítsék előnyben? Vajon kezek tartsák a Tórát? És ha igen, milyen tónusú legyen a bőrszín? Férfi vagy nő tartsa?

Már ma is létezik néhány zsidó témájú emoji, például zsinagóga, izraeli zászló és kétféle Dávid-csillag. Ezen kívül vannak olyan emojik, melyek nem kifejezetten zsidó témájúak, de fel lehet őket használni zsidó tartalmakhoz. Van egy tekercs is, ám az inkább hasonlít valamilyen okiratra, mint Tórára.

„A tóratekercs nagyon jellegzetes kinézetű tárgy. Éppen ezért van nagy esélyünk arra, hogy elfogadják hivatalos emojinak. Az engedélyezési eljárás egy teljes évig is eltarthat. Ha elsőre nem sikerül, újra lehet próbálkozni” – mondta Kress.

Az engedélyeket a Unicode Consortium nevű nonprofit társaság adja ki, melynek fő feladata, hogy egy univerzális karakterprogramozási rendszert működtessen, melyet bárki használhat, a világ bármely nyelvén. Emellett azonban e társaság kezében van a jog, hogy engedélyezze az okostelefonokon használt új emojikat, melyeket különböző cégek, szervezetek, illetve magánszemélyek kérvényeznek. A kérelemben meggyőzően kell az új emoji nélkülözhetetlensége mellett érvelni.

A múlt hónapban az Európai Rabbik Konferenciája (CER) szervezet fordult a Unicode-hoz, és a zsidókat reprezentáló emojik bevezetését kérte: egy kipás férfi és egy eltakart hajú női fejet. „Olyan karaktereket szeretnénk, melyek a zsidó vallást és annak szimbólumait jeleníti meg. Létezik hidzsábot hordó muszlim nőt és muszlim kádit ábrázoló emoji, a zsidókról azonban megfeledkeztek” – mondta Gadi Gronich, a CER egyik vezető tisztségviselője. A rabbiszervezet egyébként azután fogalmazta meg kérését, hogy Felix Klein, a németországi antiszemitizmus ellen küzdelmet felügyelő kormánybiztos azt ajánlotta a németországi zsidóknak, hogy nyilvánosan ne viseljenek kipát. A széleskörű nemzetközi tiltakozás hatására a német kormány később visszavonta ezt az ajánlást.

A CER képviselői azt nehezményezték, hogy bár a Unicode Consortium a társadalmi sokszínűség hirdetése mellett tesz hitet, a zsidókat mégsem jelenítik meg.

„Ha elfogadható, hogy egy két nőből vagy két férfiból álló házaspárt ábrázoljanak, vagy jellegzetes muszlim öltözet viselő karaktereket vegyenek az emojik közé, akkor hitem szerint helyet kell találni a zsidó szimbólumok megjelenítésének is. Nem szabad a zsidókat elrejteni, sőt a társadalmi diskurzus középpontjába kell őket állítani, és egyenlően kell kezelni a többi vallás képviselőivel.” – tette hozzá Gronich.

Kress a tóratekercs ábrázolását tartja kívánatosabbnak, mert az általánosabb érvényű. „A zsidó nép tagjai igen sokfélék: eltérő bőrszínűek, különböző ruhát viselnek, más-más hagyományok szerint élnek. A CER ráadásul azt még nem is közölte, hogy terveztek-e saját emojit és ha igen, elkezdték-e az engedélyeztetési eljárást.”

A Sefaria néhány hónappal ezelőtt bízott meg grafikusokat azzal, hogy megtervezzék az új karaktert. Végül négy változatot tártak a nyilvánosság elé, melyekről közönségszavazással választottak ki kettőt. Mindkét nyertes askenázi tekercset ábrázol. Az egyik nyitott, a másik zárt, és egy Dávid-csillaggal díszített, kék tórakabátban látható. A végső változatról e hét péntekéig lehet szavazni, hogy sávuotra, a tóraadás ünnepére már megnevezhessék a győztest.

Kress elmondta, hogy nem csak pozitív visszajelzésekkel találkoztak. de meggyőződése, hogy eljött a zsidó emojik létjogosultságának ideje.

Jelenleg 2800 hivatalos emoji létezik. Idén 230 új karaktert hagytak jóvá, és már a 2020-ban bevezetendő emojikról tárgyalnak.

Kress azt reméli, hogy amikor a zsidó fiatalok egy kis tóratanulásra akarnak összejönni, hamarosan már az új emojival üzenhetnek egymásnak.

zsido.com

Forrás: TOI