Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hagyományos hanukai eseményei között minden évben nagy népszerűségnek örvend a szombat esti, gyertyagyújtással egybekötött Hanukorcsolya. Az idei évben különleges vendégek is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

 A Városligeti Műjégen 20.30-kor kezdődő esemény különleges programmal indult. Berei Mózes József osztrák ifjúsági bajnok műkorcsolyázó az Újvilág szimfónia, majd az Országúton című film zenéjére mutatta be produkcióját. Az eddig osztrák színekben versenyző többszörös bajnok ötévesen, 2009-ben kezdett korcsolyázni. A számtalan nemzetközi és osztrák kupasorozat tulajdonosa ettől a szezontól kezdve Magyarországon tervezi jövőjét, miután ígéretet tett nagyapja halálos ágyánál, hogy magyar színekben lép jégre. Így mostantól itthon készül a nemzetközi erőpróbákra. Nagy álma, hogy egyszer kijusson az olimpiára.

A bemutató követően Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntötte a több száz fős közönséget. Köszöntőjében kiemelte: „Ahogy a csoda növekszik, egyre több lángot gyújtunk, arra emlékeztetve magunkat, hogy a saját életünkben is föl kell ismerni a csodát. De nem elég fölismerni, hanem tennünk is kell a csodáért. Ha teszünk a csodáért, ha meggyújtjuk a gyertyákat, akkor a lángok egyre több és több fényt fognak adni.”

A köszöntő után a hagyomány szerint meggyújtották a hanukia gyertyáit. A lángok fellobbantásában részt vettek a meghívott vendégek, Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok, Berei Mózes József osztrák műkorcsolyázó, valamint Holub Katalin, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) sajtófőnöke is. Köves Slomó unokahúgai, Nati és Flóra mellett a rabbi édesapja, Köves Mihály, valamint a tegnap 14.születésnapját ünneplő Jusztin Ábris is meggyújtott egy-egy gyertyát a hanukián. Az eseményről élőben jelentkezett Katz Dávid a Kérdezd a rabbit! live házigazdája, a videó itt nézhető vissza.

 

A gyertyagyújtást követően kötetlen családi korcsolyázás vette kezdetét. Kicsik és nagyok, családok és baráti társaságok vehették birtokba néhány órára a jégpályát. Az ünnepnek ez alkalommal is elmaradhatatlan kísérője volt a hanukai fánk és a forró tea.

 

Megszakítás