A Bár-Ilán Egyetemen „Tunisztól Dzserbáig” címmel tartottak konferenciát a napokban. A tunéziai zsidók történetével foglalkozó tanácskozáson jelentették be, hogy a korábban gondoltnál sokkal többen, mintegy hétszázan váltak a náci népirtás áldozatává az észak-afrikai országban.

„Amikor rádöbbentem, hogy a tunéziai holokauszttal kapcsolatban sohasem folyt tudományos kutatás, elhatároztam, hogy elmélyülök a témában, és már 12 éve ezen dolgozom. A számok magukért beszélnek. Júniusig már 700 áldozat nevét azonosítottuk.” – mondta Dr. Viktor Hájun. „2006-ban 400 tunéziai áldozatról tudtunk, 2012-ben már 488-ról. Mára megközelítettük a hétszázat.”

Dr. Hájun szerint a jeruzsálemi Jád Vásem Intézetben is hiányosak az adatok. „A Jád Vásem éveken keresztül mindössze 50 tunéziai áldozatot tartott nyilván. Miért pont ötvenet? Mert ennyien haltak meg a munkatáborokban. Azonban nemcsak a munkatáborokban haltak meg zsidók. További 390-et Tunéziában és 365-öt különböző haláltáborokban, elsősorban Auschwitzban öltek meg.” – tette hozzá.

Dr. Simon Ohájon, a Bár-Ilán Egyetem kutatója nagyra értékelte az új kutatási eredményeket. „Ez egy fontos felfedezés, melyet tanítani kellene az izraeli iskolákban. Hétszáz olyan emberről van szó, akik sorsát eddig nem ismertük, és akikkel kapcsolatban soha nem végeztek kutatást Dr. Hájun előtt. Az ő előadása a zsidó nép közös sorsáról szólt. Itt, az egyetemen továbbra is azon leszünk, hogy helyet adjunk a különböző izraeli közösségekkel foglalkozó tudományos tevékenységnek.”

Forrás: Arutz7