Bármely országban legyen is, a Chábád Lubavics szervezet kezdeményezésére működő Seder Finder programmal mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső széder est helyszínét.

A Chábád Lubavics szervezetnek köszönhetően senkinek nem kell aggódnia a széder esték megtartásáért. Az étkezéseket az április 3-11. közé eső ünnep első két estéjén tartják a zsidó közösségek tagjai.

A Chábád által szervezett eseményekre a világnak csaknem minden pontján sor kerül majd – Ghánától kezdve Brazílián át egészen Ausztráliáig. Közel 100 kampusz szintén otthont ad majd a felolvasásokkal és éneklésekkel egybekötött ünnepi vacsoráknak.

Az események mindenki számára nyitottak és számos esetben ingyenesek, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes minél előbb jelezni a részvételi szándékukat azoknak, akik külföldön szeretnék megünnepelni a szédert.

Oroszországban közel 400 helyszínen készülnek a vacsorák megtartására, a legnagyobb létszámra pedig a nepáli Katmanduban számítanak, ahol 1500 résztvevőt várnak a szervezők.

A dán főváros lakói mellett a Karib-szigeteken pihenők is választhatnak a 2000 helyszínt tartalmazó listáról, ami a Chábád honlapján mindenki számára elérhető.

Budapesten négy helyszínen vehetnek részt az érdeklődők széderesteken. A Bét Menáchem Gyermekoktási Központban, a Keren Or Központban valamint az Óbudai Zsinagógában magyar nyelvű, az Intercontinental Hotelben héber nyelvű programhoz lehet csatlakozni.

Kép: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4638955,00.html