Mennyi fa él Izraelben? Hol vannak a legöregebb, a legmagasabb és a legszélesebb fák? Mennyi nemzeti park van Izraelben? És végül: ki vigyáz rájuk?

Izraelben a fák száma nem csökken, hanem nő. Ennek egyrészt gazdasági, másrészt társadalmi okai vannak. A zsidóság fabarát vallás. A fáknak külön ünnepük van: a Tu Bi Svát, amikor szokás új facsemetéket ültetni. Innentől számolják a fák korát, ami azért fontos, mert a három év alatti fák gyümölcsét nem szabad megenni (orla), valamint eszerint állapítják meg az ún. hetedik évet, a smitát.

A fák fontosságát az is érzékelteti, hogy a gyümölcsfákat még háború esetén sem szabad kivágni. Nem véletlen, hogy Izraelben a környezetvédelem már nem sokkal az állam újjáalapítása után napirendre került: az izraeli Környezetvédelmi Egyesület (SPNI) 1953-as létrehozásával a világ legrégebbi természetvédelmi szervezeteinek egyike született meg.

Környezetvédelem Izraelben

Az SPNI legnagyobb érdeme a nemzeti parkok sokaságának létrehozása, valamint a természetjárás és az környezetismeret oktatásának megszervezése. Noha Izrael kis ország, a különleges földrajzi elhelyezkedése és a flórája miatt minden park különleges szépségeket rejt magában. A nemzeti parkoknak saját weboldaluk van, ahol megtudhatjuk hogyan, mikor, mennyiért és milyen különlegesség látványáért érdemes felkerekednünk.

A legidősebbek, a legmagasabbak, a legszélesebbek

Ami a fákat illeti, 40 ezer hektár természetes, és 95 ezer hektár telepített erdő található Izraelben. Ezeken a területeken összesen 240 millió lombos fa él: legtöbbjük 1-10 éves, azonban akadnak több száz éves aggastyánok is.

Ha ősi fákat akarunk látni, akkor az ország északi részén lévő Tábor-hegyre érdemes mennünk, hiszen itt akár ezer éves példányokra is bukkanhatunk. Ha viszont magas fákat néznénk meg, akkor a Ha’Houla nemzeti parkot keressük fel, hiszen az itteni eukaliptusz fák 40 méternél is magasabbra nőnek. A legszélesebb fa Nethanyán él: az 500 éves vénség 8 méteres átmérővel rendelkezik. A második helyezett a jeruzsálemi, Nachlaot városrész fája a maga 6 méterével, a harmadik pedig egy tel-avivi, 4 méterrel. Különleges fákra egyébként nem kell különösebben vadászni: elég csak a tel-avivi sugárutak bámulatos fasorait szemügyre vennünk.

 

TuBiSvat Sameach minden olvasónknak!