Helyszíni tudósítás az amerikai nagykövetség átadó ünnepségéről.

A tegnapi napon ünnepélyes keretek között megnyitották a Tel-Avivból Jeruzsálembe áthelyezett amerikai nagykövetséget. A nagykövetség egyelőre ideiglenes épületbe költözött, a város Arnona nevű negyedébe, de már készen vannak a tervek az épület átalakítására. A teljes átköltözés három évet vesz igénybe.

A nagykövetség leendő épületének látványterve

A megnyitóra öt hónappal az után került sor, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szakított országának több évtizedes halogató taktikájával, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Trump elnök maga nem vett részt az ünnepségen, de videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket, és lánya, Ivanka Trump, valamint veje és tanácsadója, Jared Kushner a közönség soraiban ült Jeruzsálemben, az amerikai delegáció 250 másik tagjával együtt, akik között kongresszusi tagok, rabbik és különféle tisztségviselők is voltak. Megjelent például John Sullivan, helyettes államtitkár, David Friedmann, amerikai nagykövet és Lindsey Graham, valamint Ted Cruz szenátorok. Izraeli részről Benjámin Netánjáhu miniszterelnök és Reuvén Rivlin államelnök, rabbik és más méltóságok vettek részt.

Binjámin és Szárá Netánjáhu a közönség soraiban

Számos, Izraelben diplomáciai képviseletet fenntartó állam bojkottálta a rendezvényt, köztük az Európai Unió tagállamainak többsége, azonban Magyarország, Ausztria, Románia és Csehország nagykövete jelen volt.

Leleplezés

Az izraeli törvényhozásban ülő pártok közül az arabokat és kommunistákat tömörtő Egyesült Lista és a velük már szinte szövetségre lépett, szélsőbaloldali Merec párt bojkottálta az ünnepséget.

Az új nagykövetségi épület megnyitójának időpontja szimbolikus volt: Izrael Állam megalakulásának hetvenedik évfordulója (a polgári naptár szerint). A várost a csillagos-sávos lobogó színeiben pompázó virágokkal és hatalmas, Trumpot éltető molinókkal díszítették a nagy esemény tiszteletére.

Netánjáhu miniszterelnök a megnyitón

Az ünnepségsorozat már vasárnap este, az amerikai delegáció érkezésével kezdődött. Az Izraelbe érkezetteket a Külügyminisztérium estélyén fogadták. A miniszterelnök külön is találkozott a delegáció némely tagjával, köztük Jared Kushnerrel. „Trump elnök történelmet írt”- mondta Netánjáhu. – „Mélységes hálával viseltetünk, és népünk örökké hálás lesz bátor döntéséért, mellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el, és mely által a nagykövetség Jeruzsálembe költözik.” Netánjáhu köszönetet mondott a guatemalai külügyminiszternek, valamint Paraguay leköszönő és az ő helyébe lépő elnökeinek, amiért az elkövetkező napokban az ő nagykövetségük is Jeruzsálembe költözik, egyben felhívta más országok vezetőinek a figyelmét arra, hogy elérkezett az idő a jó példa követésére és a nagykövetségek áthelyezésére.

Leleplezés

Maga az ünnepélyes avatási ceremónia hétfőn délután négy órakor kezdődött 800 fő jelenlétében az amerikai himnusz eléneklésével. Ezután Friedmann amerikai nagykövet beszéde, majd egy lelkész és egy rabbi áldása következett. Őket az izraeli miniszterelnök, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és mások követték, majd a felhangzott a Jerusálájim sel záháv – Az arany Jeruzsálem című klasszikus.

David Friedman

David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete nyitó beszédében Jeruzsálem jelentőségét és Trump elnököt is éltette. Többek között a következőket mondta: „Hetven évvel ezelőtt éppen ezen a napon, szinte ugyanebben az időben Dávid Ben-Gurion kikiáltotta Izrael függetlenségét. Harry Truman elnök mindössze 11 perccel később, a nemzetek közül elsőként ismerte el az újjászületett Izrael Államot. Később megbánta, hogy ilyen sokáig várt. Az Egyesült Államok, szinte percre pontosan 70 évvel az emlékezetes esemény után, megteszi a következő lépést is: a várt, megszavazott, megvédett és vágyott lépést. Ma megnyitjuk az Egyesült Államok nagykövetségét az izraeli Jeruzsálemben.”

Trump elnök korábban felvett videóüzenetében a következőket mondta: „Izrael szuverén nemzet, és mint minden szuverén nemzetnek, joga van ahhoz, hogy eldöntse, mi a fővárosa. Azonban éveken keresztül nem ismertük el a nyilvánvalót és egyszerű valóságot, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem… 2017. december hatodikán, az én irányításom alatt, az Egyesült Államok végre hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael valódi fővárosának. Ma ezen elismerés nyomán megnyitjuk a nagykövetségünket Jeruzsálem megszentelt földjén… Az Egyesült Államok mindig is Izrael barátja és partnere lesz a szabadság és a béke elérése érdekében.”

Reuvén Rivlin elnök beszédében Jeruzsálem központi szerepére hívta fel a figyelmet: „Jeruzsálem Izrael Állam szuverenitásának középpontjában áll. Jeruzsálem Izrael Állam elnökének lakhelye. Jeruzsálemben székel Izrael kormánya, és ez a Kneszet otthona is. Jeruzsálem ad otthont a Legfelsőbb Bíróságnak. Izrael Állam Jeruzsálem iránti elköteleződése nem csupán a zsidó nép történelme iránti elköteleződés, hanem elköteleződés minden jeruzsálemi lakos iránt. Jeruzsálem egy mikrokozmosz, mely megmutatja, hogy zsidók és arabok képesek együtt élni.” Az elnök az új dolgokra mondott, hagyományos Sehechejánu áldással fejezte be beszédét.

Lindsey Graham kongresszusi képviselő egyike volt azoknak, akik 1995-ben megszavazták azt az amerikai törvényt, mely Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismeri el, és melynek ratifikálását eddig minden amerikai elnök elodázta. Így beszélt a rendezvényen: „1995-ben kerültem be a kongresszusba, és első évemben arra szavaztam, hogy a Kongresszus fogadja el Jeruzsálemet Izrael fővárosának… Mindenki tudja Dél-Karolinában, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. A zsidó nép tudja. A régészeti kutatások ezt mutatják.” Graham megerősítette azt a már korábban többször elhangzott kijelentést, hogy a nagykövetség áthelyezése éppen hogy a béke előmozdítója. „Ha valakinek gondja van azzal, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, forduljon Istenhez – mert az egész tőle indult ki.”

Végül Zálmán Wolowik chábád rabbi szavait idézzük, aki az ünnepélyes megnyitón mondott beszédet és áldást. A cedarhursti rabbi David Friedman nagykövettel párban tanult éveken át Tórát. Wolowik rabbi, kiemelve Jeruzsálem örök főváros-jellegét, elmondta: „Az igazságot nem a legnépszerűbb vélemény határozza meg – [az igazság] örök, nem múlandó, változatlan, nem pedig relatív. Az igazság kiállja az idő próbáját. Birodalmak, ideológiák és filozófiák emelkednek fel és hullnak alá, de a zsidó nép kapcsolata ezzel a szent várossal soha nem halványodott el, vagy gyengült meg – ez az igazság… Itt éltek a zsidók, és amikor nem, akkor ide irányították az imáikat. Ez az igazság.” A rabbi köszönetet mondott Trump elnöknek és az Egyesült Államoknak „az igazságért való kiállásért”, és imádkozott, hogy más országok is kövessék Amerika példáját, „megerősítve a zsidó nép örök kötelékét a szent várossal”. A béke, mondta, alapvető zsidó gondolat és érték, amit Jeruzsálem maga szimbolizál. Ezután a lubavicsi Rebbét, a szent életű Menachem Mendel Schneerson rabbit idézte: „Jeruzsálem szépsége abban áll, hogy falai egyesítik a falakat. Jeruzsálemen belül minden egyes férfi, nő és gyermek saját magánál valami sokkal nagyobbnak a részévé válik.” Az igazság ikertestvére a béke, folytatta a rabbi, ezért ezzel a 122. zsoltár következő sorával fejezte be szavait: „Imádkozzatok Jeruzsálem békéjéért, és legyenek békében azok, akik szeretnek téged.”

Zalman Wolowik rabbi a megnyitón

Munkatársunktól

zsido.com

Megjelent: Egység Magazin 28. évfolyam 106. szám – 2018. május 1.

 

Megszakítás