Új Sliách Budapesten

Nógrádi Bálint (Mendel) és családja múlt hét kedden Budapestre érkeztek New Yorkból, hogy a budapesti Chábád Lubavics keretében a hazai zsidó életet erősítsék. A Nógrádi család nem először jár Magyarországon, hiszen Bálint Budapesten nőt fel és a Bertzsényi Dániel Gimnázium elvégzése után ment az egyesült Államokba, ahol Grinnell Collegeban közgazdász diplomát szerzett, majd a new yorki Hadar Hatorah jesivában folytatta tanulmányait. Nagy öröm Bálint érkezése, hisz mind a hazai környezetet jól ismeri, mind pedig járatos zsidó témakban is, így egy tanult emberrel gyarapodott közöségünk.

 

Körülmetélést az európai férfiaknak

Egy amerikai orvos nemrég felhívással fordult az európai férfiakhoz: járjanak az amerikai férfiak nyomdokain és metéltessék körül magukat – egészségügyi okokból.

Mint ismeretes, két nagy vallás írja elő a körülmetélést, mint vallási kötelességet: a zsidó és a mohamedán vallás, míg a kereszténység azt annakidején eltörölte, hogy megkönnyítse a pogányoknak az új vallás elfogadását.

A kaliforniai Dr. Edgár Son azzal érvel, hogy a circumcisió nagymértékű védelmet nyújt sokfajta urológiai betegség, gyulladás ellen, valamint az AIDS ellen és a nemi szerveket megtámadó rák ellen is. Míg Amerikában a férfiak 70 százaléka körülmetélteti magát (ez az arány természetesen a nem-zsidó lakosságra vonatkozik), addig az európai nem-zsidó férfiak körében ez úgyszólván teljesen ismeretlen.

Sajnos ez nagymértékben a zsidókra is áll: Magyarországon például az utóbbi 50 évben született zsidó gyerekeknek csak kis hányada van körülmetélve, bár a circumcisiót hivatalosan a kommunista rendszer sem tiltotta. A rendszerváltást kővetően azonban egyre nagyobb az érdeklődés hazánkban is Ábrahám szövetsége után és egyre több zsidó férfi vállalja fel ezt a micvát.

 

Mázl Tov!

Boldog születésnapot kívánunk Gutfreund Juditnak születésnapja akalmából adja Isten, hogy éljen egy hosszú örömökkel teli egézszéges életet! Ugyancsak gratulálunk Bojár Péternének névadása alkalmából ő a Sára nevet kapta.

 

Nőjön nagyra mint a pálma – Támár

Ezen a héten hétfőn nagy ünnepség volt a Pesti Jesivában. Dénes Naftalinak és Annának kislányuk született vasárnap délután. A névadási ünnepség hétfő reggel a Tóraolvasás alkalmával volt több tucat barát és rokon vett részt az ünnepségen. miután a két nagypapa Dénes István és Steiner Péter a Tóra elé járultak, harmadikként Naftali lett felhívva és az újszülött a Támár nevet kapta. Adja az Örökkévaló, hogy teljesüljön be rajta az idézet (Zsoltárok 92.): Az igaz ember virágzik mint a pálma (támár), magasra nő mint a libanoni cédrus, az Örökkévaló házában ültették őket, Istenünk házában virágoznak.

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 7. szám – 2015. február 9.