Eredetileg úgy volt, hogy jövőre végeznek a romos bulgáriai zsinagóga felújításával.

A Vidinben található zsinagóga sorsát évek óta követjük, legutóbb arról számoltunk be, hogy az épületet többfunkciós kulturális térré alakítják át és a városban született zsidó művészről, Jules Pascinról nevezik el. Az épület 1894-ben készült el neogótikus stílusban, nemzeti kulturális védettséget élvez és megtalálható a World Monuments Found Watch listáján is.

A város polgármestere januárban azt nyilatkozta, hogy van még néhány tisztázandó dolog, mielőtt tovább lehetne lépni – írja a jewish-heritage-europe.eu. A korábbi beszámolók arról szóltak, hogy a munkálatok 2019-ben megkezdődnek és jövőre érnek véget. A teljes projekt költsége nagyjából 5 millió euróra tehető. A bolgár zsidó közösség 2017-ben adta át az épületet az önkormányzatnak.

Az örökségvédelmi portál helyszíni beszámolója szerint a zsinagóga az összeomlás előtt áll. A falakon graffitik, a földszintet felveri a gaz a tető nélküli épületben, mindenhol törmelék és szemét található.

1983-ban egyszer már nekikezdtek a renoválásnak, de a rendszerváltás idején a kivitelezés elakadt. A helyzeten még rontottak is, ugyanis a tetőt ekkor távolították el, így a zsinagóga teljesen védtelen maradt az időjárás viszontagságaival szemben.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu