A második világháború óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben. A 36 éves Faigen Sámuelt, az EMIH és a Chábád-Lubavics mozgalom rabbiját múlt szerdán, a Pásti utcai zsinagógában iktatták be a helyi zsidó hitközség élére – adta hírül a zsido.com portál.

A Pásti utcai zsinagógában rendezett rabbiavatáson Köves Slomó vezető rabbi felidézte, hogy a Faigen házaspár 12 éve költözött a városba, és kezdték szervezni a hitéleti programokat az ott tanuló izraeli diákok számára. Később a helyi magyar zsidó közösség életébe is bevonódtak, megtanultak magyarul. A helyi zsidó közösség összefogása vezetett oda, hogy a második világháború utáni időszakban először avathattak ortodox rabbit Debrecenben. Az EMIH vezetője köszönetet mondott Horovitz Tamásnak, a Mazsihiszhez tartozó Debreceni Zsidó Hitközség elnökének, hogy „minden más szempontot félretéve, a zsidó közösség jövőjét és az összefogást tartja szem előtt”, továbbá a debreceni városvezetésnek, hogy ennyire támogatja a helyi zsidó közösség fejlődését.

„A zsidó közösség nemcsak Budapesten, hanem Magyarország számos pontján él, és mi addig nem nyugszunk, amíg minden magyar zsidónak adott nem lesz a lehetőség, hogy visszatérjen ősei hitéhez” – mondta Köves rabbi.

Faigen Sámuel beiktatásán részt vett David Lau, Izrael Állam askenázi főrabbija, aki arról beszélt, fontos, hogy gondoljunk azokra, akik egyedül maradtak 80 évvel ezelőtt a gonoszsággal szemben. Ugyanakkor ma Debrecenben a zsidó közössége „nincs egyedül, van rabbija, és partnerként kezeli az egész város”.

„Az Izraeli Rabbinátus nevében is mondhatom, hogy a magyar zsidó közösség reneszánsza példa nélküli.”  Szerinte mindez az EMIH-nek köszönhető és annak, ahogyan törekvéseiket a magyar kormány támogatja. Ezt erősí­tet­te meg beszédében Fürjes Zol­tán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki szerint ahhoz, hogy ilyen élő és aktív közösség legyen, mint Debrecenben, olyan vezetőkre van szükség, mint a most beiktatott Faigen rabbi és felesége.

A rabbiavatás után nyitották meg hivatalosan a debreceni Zsidóházat, mely hitéleti, kulturális és oktatási programok mellett az első vidéki, minőségi kóser étteremnek, a Hamszának is otthont ad. Ezt a szintén jelen lévő Puskás István alpolgármester is kipróbálta már. Szerinte Debrecen városa azért működik jól, mert olyan közösségek alkotják, mint például a helyi zsidóság.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 54. szám – 2022. szeptember 15.

 

Megszakítás