Balaton, barátok, izgalmas programok: mi kell még egy jó nyári táborhoz? Csak egy kis jó idő. Azt pedig megkapták a bár micva és bát micva klubos fiúk-lányok az AlefKids idei táborában. Az idén Balatonőszödre szervezett tábor tíz nap felhőtlen szórakozást ígért (és adott) a 11-13 éves ifjaknak. A tábort a BMC vezetői, Levi és Chaya Greenberg szervezték, munkájukat három budapesti és egy ukrán mádrichá segítette. „Mindent beleadtak, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Legyen szó kézműveskedésről, zenéről, színjátszásról: mindenben fantasztikusat alkottak és biztosították, hogy mindenki otthonosan érezze magát” – mesél a táborról Greenberg rabbi.

Szinte minden napra jutott valami különleges program: falmászástól a lovaglásig, agyagozástól a lézerharcig, kihasználva a Balaton környék kínálta lehetőségeket. Sőt, hogy egy kis izraeli hangulatot csempésszenek a nyárba, még tevegeltek is! „Rengeteget játszottunk, sportoltunk, úsztunk a Balatonban – és mindezek mellett tanultunk is. A tábor témája a lubavicsi Rebbe által összeállított 12 alapelv megismerése volt, melyeket történetekkel, játékokkal dolgoztunk fel, így a gyerekek igazán átélték, amit tanultak.”

A tábor fő motívumának az ismert videójáték, a Subway surfers adta az alapját, így váltak a résztvevők tóraszörfölőkké, hogy micvákat gyűjtögetve hozzanak fényt a világba. „Arra bíztattuk a gyerekeket, hogy válasszanak egy micvát, amit ezentúl gyakorolni fognak. Ez nagyon tetszett nekik, és remélhetőleg a tábori élményeket így a mindennapjaik részéve tudják tenni.”

A Rebbe 1951-ben egy diákoknak címzett levélben ezt írta: „Egy zsidó gyermek nem lehet meg tóratanulás és zsidó oktatás nélkül, még egyetlen egy napig sem, legyen éppen tél vagy nyár. […] A tanulóknak rengeteg szabadidő áll a rendelkezésére a hosszú nyári napok alatt, érdemes azt a már elsajátított tananyag alapos átismétlésére fordítani[…]. Ezzel a módszerrel élve nemcsak a fizikai erőtöket újíthatjátok meg, hanem friss spirituális energiához is juthattok. E két dolog együtt, és különösen a spirituális energia biztosítja a teljes és egészséges személyiség kialakulását.”

A BMC a nyári szünetben is szem előtt tartja a Rebbe tanításait test és lélek egészségéről és egyensúlyáról, szeptemberben pedig várnak minden 11-13 év közötti fiút és lányt vissza egy újabb fantasztikus tanévre!

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 46. szám – 2022. július 21.