A korábbi brit miniszterelnök levelet juttatott el az egykori izraeli kormányfő védőinek, amelyben dicsérte a politikus karakterét, elismerte erőfeszítéseit a béke érdekében és kifejezte csodálatát iránta.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, tavasszal a bíróság elítélte az izraeli politikust egy korrupciós ügyben, amely még ahhoz az időszakhoz kapcsolódik, amikor Olmert Jeruzsálem polgármestere és gazdasági miniszter volt. Az ítélet csalás, bizalommal visszaélés és megvesztegetés minősített esete bűntettében nyilvánította vétkesnek Ehud Olmertet.

A védelem hazugságnak nevezte a tanú állításait, amire a vád alapult. 13 hónap szigorított börtön vár a politikusra. Védője Eyal Rozovsky szerint ez az időtartam teljesen ellehetetleníti jövőbeni közéleti létezését. Olmert azt kérdezte a bíráitól: mit mondhat ezek után az unokájának, aki azt mondja neki, hogy rossz dolgokat hall róla a barátaitól. „Az igazi büntetés a szégyen” – fogalmazott a volt miniszterelnök és azt kérte a bíróktól, hogy találják meg a helyes egyensúlyt a büntetésnél.

Blair levelét – amely kiemelte Ehud Olmert elkötelezettségét Izrael védelmére, aminek fontos része a béke megteremtése – az ügyvédek azért hozták nyilvánosságra, hogy javítsák az izraeli politikus megítélését, és elkerüljék, hogy, akár egy percre is börtönbe vonuljon – írja a jpost.com. Nem csak Blair írt levelet a volt izraeli miniszterelnök védelmében, hanem a Moszad volt vezetője Meir Dagan is. Ő is Olmert munkáját méltatta az ország biztonságának érdekében, kivételes miniszterelnöknek titulálva. zsido.com

 

Kép: jpost.com