A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat pontosan két évvel ezelőtt, 2015 decemberében osztott a fővárosban először melegételt. A tegnapi nap folyamán, a hideg időre tekintettel meleg ruhákat, pokrócokat, valamint tartós élelmiszert is kiosztottak a szervezet önkéntesei a rászorulók részére. A szeretetszolgálat minden hónap utolsó szerdáján oszt ételt, a mostani akciójukra ismét több száz rászoruló látogatott el, akik között nagycsaládosok, nyugdíjasok is nagy számban voltak.

A CEDEK legutóbbi, december 27-ei Almássy téren szervezett ételosztásán az önkéntesek nemcsak 500 adag melegételt és forró teát, hanem meleg ruhaneműket, pokrócokat és 500 adag tartós élelmiszert is kiosztottak az odalátogatóknak, mely utóbbi pillanatok alatt fogyott el, már az esemény első fél órájában. Az izraelita szeretetszolgálat munkatársai ezúttal friss hanukai fánkokkal is készültek, hogy az egy héttel ezelőtt véget érő Hanuka legfőbb mondanivalóját, a fény, a reménység üzenetét a nehéz helyzetben lévőknek is átadhassák.

A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat eddig közel 20 alkalommal szervezett már étel- és ruhaosztásokat elsősorban Budapesten, illetve több alkalommal Miskolcon. Az elmúlt két évben összesen több mint 15.000 adag ételt osztottak ki a szervezet munkatársai: kezdetben csupán ételosztásnak induló karitatív akciók az elmúlt időszakban már kibővültek, és több alkalommal is ruhák, illetve tartós élelmiszerek kiosztására is sor került. A két évvel ezelőtt elindított karitatív ételosztásra a mostani alaklommal több mint fél millió forintot fordított a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat, mindez elsősorban az EMIH számára érkező 1%-os felajánlásokból valósulhatott meg.

A CEDEK kiemelten fontosnak tartja, hogy figyeljünk egymásra, segítsünk rászoruló embertársainkon nemre, korra, származásra, vallásra való tekintet nélkül. A segítségnyújtásnak számos formája lehet, de talán a melegétel és ruhanemű az, ami azonnali, kézzelfogható támogatást jelent mindenki számára. A CEDEK szervezésében 2018-ban is rendszeresen sor kerül majd jótékonysági akciókra az országon belül és kívül is. A szeretetszolgálat továbbá szívesen fogad minden adományt, mellyel a nehéz sorsú emberek segítségére lehetnek. A felajánlásokat a szervezet a havi ételosztások helyszínein, azokon kívül pedig a Baross utca 61. szám alatti irodájában minden munkanapon fogadja.

A CEDEK honlapján (www.cedek.hu) további részletes információk találhatóak a Szeretetszolgálat aktuális projektjeiről.

 

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2015-ben, átfogó előkészületek után megalapította saját szeretetszolgálatát, amely a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat nevet kapta. A cedek szó jelentése “igazság”. „Cselekedjél igazságosan és szeresd a könyörületet” (Michá 6:8.); így foglalja össze a próféta emberi kötelességeinket embertársainkkal szemben.

A CEDEK honlapján (www.cedek.hu) további részletes információk találhatóak a Szeretetszolgálat aktuális projektjeiről, az alábbi linken pedig a Szeretetszolgálat hírlevelére is lehetőség van feliratkozni: http://cedek.hu/sajtoszoba/