Október 7-én, a kora reggeli órákban hunyt el Ovadia Joseph rabbi. Az egykori szfárádi főrabbi korunk egyik legelismertebb háláchikus szakértője, a Shas politikai párt nagyformátumú vallási vezetője 93 éves korában, a jeruzsálemi Hadassah Kórházban adta vissza lelkét a Teremtőnek.

Temetésére halálának délutánján került sor: becslések szerint 800 ezren vettek részt rajta, vagyis nagyjából minden 10. izraeli elkísérte utolsó útjára Joseph rabbit. A gyászolók között több hászid irányzat rebbéje, valamint izraeli politikusok és közéleti szereplők is részt vettek. Izrael Állam miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu így emlékezett korunk egyik legnagyobb zsidó vezetőjére: „Amikor a Rabbi közelében voltam, első kézből láthattam, mit jelent éjjel-nappal Tórát tanulni. A Tóra megszemélyesítője volt, egy elhivatott vezető, egy cádik”
 

Temetésén fia, Jitzchak Joseph rabbi könnyek közt a Szentély lerombolásához hasonlította édesapja elvesztését „ Apa nélkül mik vagyunk mi? Vakok vagyunk a sötétben. Ő megerősítette a háláchá világát, ezrek és ezrek tanulják a Tórát az ő érdemében.” Másik fia, David Joseph rabbi így emlékezett: „Annyi kérdésem van, és nincs kit kérdezni. A Tórával neveltél fel bennünket és kitüntetés volt a fiadnak lenni. … Te voltál generációnk Mózese. Apa, kit fogunk most kérdezni?”
Kérdése nem csak a gyászoló fiúé, és nem csak a vezető nélkül maradt tanítványoké. Ovadia Joseph rabbi halála komoly politikai kérdést is felvet, hiszen hatalmas befolyása volt a vallásos szfárádi zsidókat tömörítő Shas pártra. Haim Amselem, a Shas egykori törvényhozója televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az általunk ismert Shas-nak vége, újra kell definiálnia önmagát, mert Joseph rabbit senki nem fogja tudni pótolni.

A temetésen 4000 rendőr teljesített szolgálatot, hogy biztosítsák a gyászoló tömeget és segítsék a temetési menet útját. Joseph rabbit felesége, Margalit mellett helyezték örök nyugalomra.

forrás: vosizneias.com
fotó: Flash90

Megszakítás