Egy neves, lengyel származású amerikai tudós azt állítja: a lengyelek több zsidót gyilkoltak meg a második világháború alatt, mint németet. Emiatt az állami kitüntetésének visszavonását fontolgatja a lengyel elnök, és az ügyészség is vád alá helyezné nemzetgyalázás miatt.

A Princeton egyetem tanára, Jan Tomasz Gross 1996-ban kapott elismerést Lengyelországban, az 1960-as években folytatott ellenzéki tevékenységért. A professzor a kommunista rezsim 1968-as zsidó ellenes megnyilvánulásai után hagyta el hazáját. Az elnöki hivatal azt közölte, hogy már legalább 2000 levelet kaptak, amikben azt követelik, hogy fosszák meg kitüntetésétől az egyetemi tanárt. Gross szerint ez a legsötétebb antiszemitizmus időszakát idézi. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy a társadalom nacionalista, idegengyűlölő része nem ismeri a történelmi tényeket.

A 68 éves szociológus és történész a lengyel történelem sötét háborús fejezeteit tárja fel, ami nincs teljesen összhangban a lengyelek hősies ellenállást előtérbe helyező önképével. Legutóbb azzal állt elő, hogy a lengyelek több zsidót gyilkoltak meg a háború alatt, mint németet. Emiatt a lengyel ügyészség annak a lehetőségét keresi, hogy megvádolhassák nemzetgyalázással – írja az abcnews.com. Gross szerint nem ő az egyetlen, aki a dokumentumok alapján ezt állítja, bár pontos számokat nehéz mondani. Szerinte körülbelül 30 ezer németet és 70-90 ezer zsidót öltek meg a lengyelek ebben az időszakban.

Gross a támadások kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a lakosság egy része máshol is csatlakozott a gyilkosokhoz, mint például Ukrajnában, Litvániában, vagy éppen Franciaországban (és Magyarországon is – a szerk.). Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a jobboldali lengyel kormány egy olyan törvényen dolgozik, ami büntethetővé tenné, ha valaki „lengyel haláltáborokról” beszél.

Kép: wiadomosci.onet.pl