Az indiai zsidó közösség tagjai közül sokan Izraelbe vándorolnának a hétfői természeti katasztrófa után.

Több mint ötven, a Bnei Manasse nevű zsidó törzshöz tartozó családot menekítettek ki otthonaikból a hétfői földrengés után Indiában – adta hírül a Jerusalem Post. A helyi közösség képviselőjének beszámolója szerint senki nem sérült meg a katasztrófa során, azonban egy ház összedőlt és sokaknak azonnal el kellett hagyniuk lakóhelyeiket.

Az indiai Bnei Manasse csoport tagjai úgy tartják, hogy ők leszármazottai Izrael elveszett törzsének, a Manasse törzs egyik ágának, melyet az asszírok száműztek 2700 évvel ezelőtt a Szentföldről. A vezető rabbinátus mindeddig nem ismerte el a pár ezer fős közösség származási elméletét, mégis sokan megtartják a judaizmus törvényeit és szeretnének Izraelbe költözni, ahol eddig megközelítőleg háromezren telepedtek le közülük.

Indiában a földrengést megelőző időszakban is már csaknem hétszáz fő hagyta el otthonát és gyűlt össze, hogy közösen készüljenek fel az alijázásra, melyhez az izraeli kormány segítségét is várják. A jeruzsálemi Shavei Israel nevű szervezet rajtuk kívül most a földrengés miatt kitelepítetteken is igyekszik segíteni.

„Felszólítom az izraeli kormányt, hogy hagyja jóvá a Bnei Manasse alijázását, hogy hazahozhassuk ezeket az embereket Izraelbe” – mondta Michael Freund, a Shavei Izrael vezetője.

zsido.com

 

Kép forrása: Jewish Telegraphic Agency

Megszakítás