A Henley Global Citizens  jelentéséből kiderül, hogy 42 400 milliomos él a tengerparti metropoliszban – osztotta meg a beszámolót a Neokohn. Közülük 2260-nak 10 millió dollárnál nagyobb a vagyona, 118 lakosnak 100 millió dollárnál nagyobb a vagyona – és 12 milliárdos is van.

Az izraeli nagyváros a Közel-Kelet öt leggazdagabb városának listáján az ott élő milliomosok száma alapján a második helyen áll Dubaj után. Abu Dhabi, Doha és Rijád a 3-5. helyre került. Szintén a jelentés szerint New York a leggazdagabb város, ahol a legtöbb milliomos és milliárdos él.

Mitől lesz valaki milliomos?

A jelentés szerint milliomos az, aki legalább egymillió dollár értékű befektethető vagyonnal rendelkezik. Ez magában foglalja a készpénzt, a megtakarítási számlákat, valamint a részvényekbe, államkötvényekbe és befektetési alapokba történő befektetéseket.

New Yorkban – amely az első helyen végzett – 345 600 milliomos él, köztük 737 olyan milliomos, akinek nettó vagyona legalább 100 millió dollár, és 59 milliárdos – derül ki a június 30-i adatokon alapuló jelentésből.

A második helyen Tokió állt, 304 900 milliomos lakossal és 12 milliárdossal. London, San Francisco és Szingapúr zárja az első ötöt.

New York és San Francisco (3. hely) mellett négy másik amerikai város – Los Angeles (6.), Chicago (7.), Houston (8.) és Dallas (18.) – is bekerült a 20 leggazdagabb város közé a bennük élő milliomosok száma alapján . A legnagyobb előrelépést Houston tette, amely négy helyet ugrott tavalyhoz képest.

A világ leggazdagabb városai a bennük élő milliomosok száma alapján Peking (9.), Sanghaj (10.) és Hongkong (12.); Európában Zürich (15.) és Genf (19.); Ausztráliában pedig Sydney (11.) és Melbourne (17.).

A jelentés szerint a 20 leggazdagabb város közül 14 olyan országban található, ahol „arany vízum” vagy „arany útlevél” program van érvényben, amely jelentős befektetésért cserébe tartózkodási vagy állampolgári jogokat biztosít a gazdagoknak.

„Az olyan nemzetközi gazdagsági központokban, mint New York, London, Szingapúr, Szingapúr, Sydney és Toronto, a befektetéssel biztosítható a jog, hogy ott élhessenek, dolgozhassanak és fektethessenek be”

– áll a jelentésben.