A filmek mellett számos kísérőprogramot, köztük beszélgetést, városi sétákat és gasztronómiai programokat is kínál a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek meg a Művész és a Puskin moziban, valamint idén először több vidéki helyszínen is. 

A Budapesti Zsidó Filmfesztivál és az Izraeli Filmhét szervezői az idei évtől közösen rendezik meg a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált, amely a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait mutatja be. Ennek köszönhetően a főváros mellett Szegeden, Pécsett, Kecskeméten és Debrecenben is tartanak vetítéseket.

„Sok okunk van büszkélkedni. Büszkék vagyunk, hogy egy inkább megosztó időszakban sikerült az árral szembe menni és egyesíteni erőinket. Büszkék, hogy felvonultathatunk olyan filmeket, melyek megmutatják a kortárs zsidó életet, legyen az Izraelben vagy bárhol máshol a zsidó világban. Büszkék, hogy 5 év elteltével a ZSIFI még nagyobbra nőhetett, de megmaradt izgalmasnak és frissnek. A ZSIFI kínálata megmutatja a világon készült legújabb és legjobb zsidó filmeket és a filmek mellett gazdag kulturális kísérőprogramokat kínál.” – írják a szervezők az új felállással kapcsolatban.

A filmek kiválasztásának szempontjairól a következőket írják: „Zsidónak lenni leginkább azt jelenteni, hogy kérdéseink vannak. Kérdéseink Istenről, létezésről, s a tetteinket, választásainkat vezérlő értékekről. A vetítéseinkkel ezek a nagyon filozofikus kérdések történetekké válnak, képkockákba fogalmazott sztorikká. Ezek lesznek azután azok a történetek, amiket egymásnak mesélünk, melyekbe beleképzeljük magunkat, amikről vitázunk. A mi történetünk.”

A vetítéssorozat A cukrász (The Cakemaker) című izraeli-német filmmel veszi kezdetét november 29-én a Puskin moziban, és ugyanennek a filmnek a vetítésével zárul a programsorozat ugyancsak a Puskin moziban december 3-án. Ofir Raul Graizer alkotása sikeresen szerepelt a 2017-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon is.

A programban szerepel még Török Ferenc 1945 című filmje, amely megkapta a legjobb, holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat az idei Jeruzsálemi Filmfesztiválon, illetve a Berlinale egyik közönségdíját is elnyerte. Emellett műsora tűzik többek között Albert Hanan Kaminski Salamon király kalandjai című izraeli-magyar animációs filmjét, Elite Zexer izraeli rendező Homokvihar (Sufat Chol) című filmdrámáját, amely mai női sorsokat mutat be egy patriarchális társadalomban. Vetítik még Marcie Begleiter Eva Hesse című alkotását, amely a hatvanas évek nemzetközi művészvilág egyik szupersztárjának, a német születésű amerikai szobrásznak a nem mindennapi életpályáját követi végig a náci Németországtól New Yorkig.   

Zsidó családtörténetek nyomában címmel rövidfilmek és beszélgetések is várják a látogatókat. A Centropa Alapítvány különleges filmválogatásában hat izgalmas rövidfilmen keresztül pillanthatnak be az érdeklődők az elmúlt 100 év néhány izgalmas sorsába, élettörténetébe. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítik.

A részletes programkínálat a rendezvény honlapján tanulmányozható.