Lakásfelújítás közben talált rá egy házaspár arra a közel 61 kilógrammnyi papírcsomagra, melynek lapjain budapesti zsidók nevei és adatai sorakoznak. Az összeírást többek között a csillagos házak kijelöléséhez használták a magyar hatóságok.

Hatalmas és történelmileg is rendkívül jelentős dokumentumcsomagra bukkant lakásának egy üregében a Berdefy házaspár Budapesten. A megtalált papírokon máig olvashatóak maradtak az 1944-es náci összeírásban érintett zsidók nevei – írta a Ynetnews.

A Parlamentre néző lakás tulajdonosa szerint akkor vették észre, hogy papír van a falban, amikor az augusztusi felújítási munkák során egy szerelő csavarhúzója elakadt. „Azt hittük, hogy a szomszéd tapétáját tettük tönkre” – mesélte a hölgy, akinek a férje találta meg végül az írásokat.

dokumentumok_bp_szoveg_1

A téglákat óvatosan eltávolítva csaknem 61 kilógrammnyi papírra bukkantak, melyet por és némelyiket egy kis gipsz is fedett – mégis többé kevésbé épek maradtak. Köszönhetően annak, hogy a résbe kevés levegő jutott és a lakás előző tulajdonosa sokat dohányzott – a nikotin ugyanis segített máig megőrizni a lapokon lévő tintát.

A megtalált dokumentumok a Budapest Városi Levéltárába kerültek, melynek igazgatóját lenyűgözte a lelet. „A legtöbb háborús korszakból származó papír a középkori dokumentumoknál is jobban elhalványult vagy megrohadt a papír rossz minősége miatt” – mondta Kenyeres István. „A most megtalált anyag tartalma és mértéke példátlan. Segíthet abban, hogy kitöltsünk egy óriási lyukat a budapesti holokauszt történelmében”.

Kenyeres elmondása szerint szeptember óta restaurátorok vasalási technikával vizsgálják a papírokat, melyeken egykor részletesen felsorolták a házakban élő zsidók neveit. Az összeírás után közel 200 000 zsidók költöztettek 2 000 ún. csillagos házba Budapesten a náci megszállás idején.

dokumentumok_bp_szoveg_2

„A Berdefy házaspárnak köszönhetően most már tudhatjuk, hogy ha egy épületben sok zsidó lakott, akkor nagy valószínűséggel az lett csillagos ház” – mondta Kenyeres, aki azt is elárulta, hogy becslések szerint 23 000 további releváns dokumentum rejtőzködhet még máshol, melyek segítségével részletesebben megismerhetnék az 1944-es eseményeket.

„Be kellene nézniük a falak mögé az embereknek. Budapesten soha nem tudhatod, hogy mi lehet ott!” – mondta bátorítóan Kenyeres István.

Képek forrása: ynetnews.com

Megszakítás