A babát Cipruson keresztül, légi úton szállították a Rámát Gán-i Sebá Egészségügyi Központba.

A tíznapos újszülöttet azonnal megműtötték a fogadására felkészült kórházban, majd az intenzív osztályra került, ahol egyelőre géppel lélegeztetik. A világ egyik legjobbjának tartott, a Tel-Avivval egybeépült Rámát Gánban működő intézménybe sokszor érkezik külföldi páciens, ám a koronajárvány kirobbanása óta ez volt az első ilyen eset. A kórház nemcsak Izraellel baráti viszonyt ápoló országokból fogad különleges beavatkozást igénylő betegeket, hanem kifejezetten ellenséges államokból is, mint amilyen Szíria vagy Irak.

A gyermeket édesapja kísérte el Izraelbe, és a kórházban kapott szállást az utókezelés feltehetően hosszú heteket igénybe vevő idejére.

A kisfiú, bár Izraellel szomszédos országban született, a háborús viszonyok miatt csak kerülő úton, Ciprus érintésével juthatott el a kórházba. Az akció megszervezéséhez szükség volt a jeruzsálemi kormány engedélyére és a ciprusi Egészségügyi Minisztérium közreműködésére is, számolt be a fejleményekről Sammy Revel, a Cipruson szolgáló izraeli nagykövet.

A szíriai polgárháború legvéresebb éveiben, 2013 és 2018 között az izraeli hadsereg tábori kórházakat működtetett a Golán-fennsíkon, a szír határ közelében, ahol több ezer szír állampolgárt láttak el, a súlyosabb eseteket pedig a cfáti kórházba szállították. A program akkor ért véget, amikor Basar Asszad szír elnök ismét az uralma alá vonta Szíria déli részét.

zsido.com

Forrás: TOI