Augusztus 28-án egy a verőfényes nyárvégi vasárnapon kezdődött a Zsinagógák Hete rendezvénysorozat, melyet a már

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és egyik kislánya

hagyományosnak mondható Sóletfesztivál nyitott Újbudán, a Budai Parkszínpad közelében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Az esemény délelőttjén a kisebbeknek kedveztek, fellépett a Kalap Jakab zenekar, majd a Babka Báb előadása varázsolta el a gyermekeket. Egy kis pihenő után a Hot Jazz Band adott teltházas koncertet. A napot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg:

„A programsorozat kezdete egybeesik elul hónap első napjával. Ebben a hónapban felkészülünk ros hásánára, arra a napra, amikor Isten meghozza ítéletét a világ minden teremtménye fölött, a zsidók pedig elfogadják Istent királyuknak. Rendkívüli alkalom ez arra, hogy önvizsgálatot tartsunk és elmélyítsük emberi kapcsolatainkat – és ez utóbbira a Sóletfesztivál egy remek lehetőség, hiszen itt közösen éljük meg a zsidóságot”

– mondta Köves Slomó, aki a beszéde végén meg is szólaltatta az ünnep elmaradhatatlan kellékét a sófárt.

A Zsinagógák Hete egy tizenegy napig tartó kulturális, szórakoztató és hitéleti rendezvénysorozat.

 

„A Sóletfesztivál mára a hazai zsidó közösség egyik leglátogatottabb eseménye lett, és ahogyan az azt követő Zsinagógák Hete is, segít szélesre tárni a hazai zsidó közösség kapuit, betekintést enged egy – amúgy sokszor tévesen zártnak gondolt – közösségbe a gasztronómia és kultúra segítségével. Ezért is tartom rendkívül fontosnak mind a két rendezvényt és nagyon jó volt látni tegnap, hogy a korábbiaknál is többen eljöttek. Óriási élmény és megtiszteltetés volt számomra, hogy végre sok tanulótársammal is személyesen találkozhattam”
 
mondta el Megyeri Jonatán rabbiblogger, aki hozzátette, hogy az őszi nagyünnepek után tervez majd rendszeres élő beszélgetéseket és tanulásokat is. 
 
Már egy éve Budán várja az érdeklődőket a Sóletfesztivál
 
A járványt követően a tavalyi évben költözött át a fesztivál a Kazinczy utcából Újbudára, mert túl szűkösnek bizonyult már a belvárosi tér. A sólet (jiddisül: csólent) iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt: hosszan kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy a különleges babból készült, sült ételeket megkóstolhassák, idén magyar, izraeli, líbiai és vegán típusokból válogathattak.
 

Közel tízezer adag sólettel készültünk, ami a nap végére el is fogyott. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, így az idén hetedik alkalommal megrendezett fesztivál valódi örömünnep, és talán az eddigi legsikeresebb gasztronómiai és kulturális programunk volt”

– tudtuk meg Erdős Judittól, az EMIH vezető rendezvényszervezőjétől. 

 

A fesztiválon kóstolhatott izraeli sólet merőben eltér az itthon ismert változattól, hiszen fehérbabból, marhából és krumpliból állt, melyeket a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyeztek az edénybe, majd alacsony hőfokozaton hosszú ideig sütötték. Izraelben egyébként fellelhető a csirkehús is a sóletben, ez annak köszönhető, hogy régen nem állt rendelkezésre kellő mennyiségben marhahús és ez a szokás egyes háztartásokban máig is fennmaradt, sőt, hummuszos sólet is van, azért ez elég bizarrul hangzik… A líbiai sóletben csili, koriander, fahéj, gyömbér és kurkuma, míg a vegánban csicseriborsó, aszalt gyümölcs és lencse is volt. Igaz, hogy a gasztroünnep fő attrakciója a sólet volt, azonban a falafel és a kürtőskalács sem hiányzott a repertoárból.

A kisebbek az előadások után birtokba vették a számukra kialakított füves játszórészt, illetve szinte egyszerre rohamozták meg az ugrálóvárat. Volt „Kérdezd a rabbit” stand is, ahol az EMIH rabbijaitól lehetett érdeklődni a zsidó életről és szokásokról, na, meg persze tfilint is lehetett rakni. 

Mi a tfilin és mire való?

A tfilin a zsidó nép különleges micvája. Különlegességét az adja, hogy látható összeköttetést jelent a zsidó nép és az Örökkévaló között. Tárgyi, nagyon is valóságos eszköz, melyet a karunkra kötünk, jelképezve a testi, és a fejünkre, szimbolizálva szellemi erőt. A bár micvára való felkészülésről szóló sorozatunkban először azt az előadást mutatjuk be, amelyet Saul és … Olvass tovább

 

 

A CTeen is képviseltette magát a fesztiválon, Tzemmy és Sophie Bassman, illetve a kis Menny személyében és nem is csoda, hogy Szilánk Zsuzsával, a Maimonidész Gimnázium igazgatónőjével is találkoztunk itt.

„Nagyon szeretek ilyenkor találkozni a szülőkkel és gyerekekkel, mert teljesen kötetlenül tudunk itt beszélgetni és nem az iskola a fő téma, leendő diákjaink meg láthatják, hogy milyen nagy az összhang a tanárok és tanulók között, hiszen ebben az évben a maimós diákok is kivették a részüket a feladatokból, ők osztogatták az iskola szóróanyagát”

mesélte Szilánk Zsuzsa, aki azt is elmondta, hogy öröm számára látni, hogy milyen ütemben nő évről évre a fesztiválra látogatók száma.  

Természetesen a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat munkatársai is mindig jelen vannak ha jó ügyről van szó, most éppen pénzbeli adományokat gyűjtöttek rászoruló gyermekek iskoláztatásának hozzájárulásához. Több mint négyszázan töltötték ki a CEDEK totóját, illetve bemutatták Népkonyhájuk, Nevelőszülői Hálózatuk és adományboltjuk tevékenységét is. 

A napot a Sóletfesztivált záró, azonban a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot megnyitó zsidó filmzene-koncert tette teljessé, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, melyen több mint hétszázan vettek részt. 

 

Nézze meg, milyen volt a Sóletfesztivál (2022)

Augusztus 28-án egy a verőfényes nyárvégi vasárnapon kezdődött a Zsinagógák Hete rendezvénysorozat, melyet a már hagyományosnak mondható Sóletfesztivállal nyitott Újbudán a Budai Parkszínpad közelében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A napot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg. Az esemény délelőttjén a kisebbeknek kedveztek, fellépett a Kalap Jakab zenekar, majd a Babka Báb előadása varázsolta el a gyermekeket.

 

 

További programok a Zsinagógák Hetén

Augusztus 31-én Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek. A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Ekkor tartják a Debrecenben működő Faigen Sámuel rabbiavatását is neves külföldi vendégek jelenlétében.

 

Fotó: Kelen Viktor

 

Zsinagógák Hete 2022

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához.