Uri Pilichowsky rabbi a családjával nyaralt éppen, amikor – olcsó mobiltelefont keresve – betért az alaszkai Scottsboroban található üzletbe. A rabbi azonnal megvásárolta az imaszíjakat. A többszáz dollárt érő tfilinek darabjáért 45 dollárért fizetett. Ezután lefotózta a tfilinek tokjait és közzétette azokat a Facebookon, abban a reményben, hogy megtalálhatja a tulajdonosaikat.

Nem egészen egy hét leforgása alatt hat tfilinnek került meg a gazdája – négyen közülük New Yorkban élnek, egyikük Los Angelesben, míg a hatodik szerencsés tfilintulajdonos izraeli. Pilichowsky rabbi azonban nem adja fel és tovább kutat a hetedik tfilin eredeti gazdája után.

A hat megkerült tfilin közül egy Noah Jacobsonhoz, a népszerű Maccabeats vallásos zenekar énekeséhez tartozik. Egy másik pedig eredetileg David Malkaé volt, aki nem kisebb személynek, mint a húsz éve elhunyt Menachem Mendel Schneerson rabbinak, a Lubavicsi Rebbének volt a szakácsa. Malka halála előtt unokájának adta a tfilinjét, aki különlegesen hálás megkerült a családi örökségért.

 

Megszakítás