A Los Angeles-New York járaton természetesen egy lubavicsi hászid is utazott, aki nem akarta kihagyni a lehetőséget, hogy a repülőgép zsidó pilótáját egy fontos tórai parancsolat teljesítéséhez segítse hozzá. Az esetről készült videó időközben bejárta a fél világot – írja a Ynet.

Az említett hászid, Shmuel Fogelman, így foglalta össze a történteket:

„Nagyon korai járatról van szó, ezért tudtam, hogy indulás előtt nem lesz időm elmondani a reggeli imát és a fedélzeten kell majd tfilint raknom. Jó helyet kaptam, csend volt és nyugalom, ezért nekiálltam imádkozni. Egy idő múlva megjelent az egyik utaskísérő és udvariasan megkért, hogy üljek le, aminek természetesen eleget is tettem. Ekkor lépett ki a pilóta a pilótafülkéből, odajött hozzám és a fülembe súgta:

‘Ha folytatni akarja az imádkozást, menjen a gép végébe, ott a rendelkezésére tudok bocsájtani egy megfelelő helyet’. Rájöttem, hogy ő is zsidó, ezért megkérdeztem, hogy akar-e tfilint rakni. ‘Most nem alkalmas, hiszen nekem kell vezetnem a gépet’”

– felelte.

Fogelman azonban nem adta fel és a leszállás után újra próbálkozott.

„Miután földet értünk, ismét felajánlottam neki a tfilint, de azt mondta, hogy még mindig nem alkalmas az idő. Ekkor elmondtam neki, hogy éppen a Lubavicsi Rebbe [sírjához] megyek és nagyon szeretnék ajándékot vinni neki. Erre már beleegyezett, így gyorsan feltettem rá a tfilineket. Nagyon örült neki. Amikor azután a Rebbe [sírjánál] álltam, felírtam egy cédulára ami történt. A Rebbe azt tanította, hogy egy zsidó végtelen energiát kap, amikor egy másik zsidó számára kell eljuttatni a Tóra üzenetét. Miután kiléptem a temetőből, kiderült, hogy ez az energia az én történetemben is megnyilvánult, mert addigra már az egész interneten ott keringett a tfilint viselő pilótáról készült videó”.

Arra a kérdésre, hogy a fedélzetet elhagyó utasok miként reagáltak a tflinben búcsúzó pilóta látványára, Fogelman a következő felelte:

„Az utasok nagyon pozitívan álltak az ügyhöz, senki sem mondott egy rossz szót sem. De hát egy ilyen pozitív dolog hogyan is válthatna ki negatív kritikát?”

No Title

No Description

 

Megszakítás