A Hámásznak tetszett a merénylet

Az elmúlt hónapokhoz képest nyugodt hetet nem sokkal a sábát beköszönte előtt véres merénylet zárta. Tel Avivban egy arab férfi automata fegyverével tüzelni kezdett egy bár vendégeire a forgalmas Dizengoff utcában. Két fiatalember, Álon Bákál és Simon Ruimi a helyszínen életét vesztette, további kilencen megsebesültek, többen súlyosan. A támadó elmenekült a helyszínről. Egy órával később egy taxisofőr holttestére bukkantak a közeli Lod városban. Feltételezhető, hogy őt is a Tel Avivi-i merénylő lőtte agyon. A taxisofőr egyébként izraeli arab, akit 3 felesége és 11 gyermeke gyászol.

A támadás után biztonsági kamerák felvételeit tette közzé a rendőrség. Ekkor telefonált a támadó apja, aki felismerte fiát a képeken.  A Haifa környéki  Arara településen élő férfi a következőket nyilatkozta a sajtónak: „Még mindig nem értem és nem vagyok képes feldolgozni, amit  a fiam tett.  A történtek nem csak engem, de a teljes családot és az egész falut rendkívül megrázták. Ahogy világossá vált számomra, hogy a fiam a tettes, rögtön értesítettem a rendőrséget. Részvétemet szeretném kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok a sebesülteknek.”

Később a rendőrség letartóztatta az elkövető bátyját, mert feltételezhető, hogy segítséget nyújtott a támadás kivitelezéséhez.

Members of the Israeli security forces patrol the area following an attack by an unidentified gunman, who opened fire at a pub in the Israeli city  of Tel Aviv killing two people and wounding five others on January 1, 2016, police and medical officials said. An eyewitness told Channel 1 television the assailant used an automatic weapon against people at a pub. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP / JACK GUEZ
Kommandósok kutatnak a Tel-Aviv-i merénylet elkövetője után
Mivel továbbra is szabadlábon van a támadó, ezért Tel Aviv-szerte óriási a készültség. Több ezer rendőr kutat a tettes után. Az oktatási intézmények védelmét különösen megerősítették, de beszámolók szerint a legtöbb óvodában és iskolában nincs tanítás, mert nem érkeztek meg a tanulók.

A Hamasz terrorszervezet üdvözölte a támadást és reményét fejezte ki, hogy az új évben erősödik a „cionistákkal szembeni ellenállás”.

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök ellátogatott a merénylet helyszínére, és fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. Miután köszönetét fejezte ki minden olyan izraeli muszlim számára, aki elítélte a merényletet, a következőket mondta: „Sajnálatos, hogy a radikális iszlám utat talált Izrael arab közösségeibe. Eszméiket a mecseteken, az oktatási intézményeken és a közösségi médián keresztül terjesztik.  Nem mondhatja senki, hogy a jogaimat tekintve izraeli vagyok, de a kötelességeim szempontjából palesztin.  Felszólítok minden izraeli állampolgárt, különösen a muszlimokat, hogy az integráció, együttélés és béke útját válasszák, a lázítás, a gyűlölet és a fanatizmus helyett.”

A megmenekült szálloda

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy egy eilati szálloda elleni robbantásos merényletet hiúsított meg a rendőrség  november végén. Két izraeli állampolgárságú arab férfi turistaként jelent meg a Rio Hotelben, és különböző szobákat tekintettek meg az épületben. A dolgozóknak gyanús lett a két érdeklődő, és értesítették a rendőrséget. A kihallgatás során kiderült, hogy egyikük testvérének a halálát kívánták megbosszulni a támadással. A testvért egyébként azután lőtték le, hogy megkéselt egy jeruzsálemi járókelőt.

Arab települések fejlesztése

Mindeközben az izraeli kormány 3.84 milliárd dolláros (1.113.000.000.000 Ft) fejlesztési csomagot szavazott meg az izraeli arab települések gazdaságának, oktatásának és infrastruktúrájának javítására. Az öt évre szóló terv célja az, hogy csökkentse a zsidó és arab közösség életszínvonala között meglévő távolságot. Az izraeli államelnök, Reuvén Rivlin jelentősnek és kiemelkedő  fontosságúnak nevezte a döntést. Az arab pártok képviselői szintén üdvözölték a fejlesztési csomagot, de kevesellték az anyagi ráfordítás mértékét.

Folytatódott az orvosetikai vita: a legsúlyosabb sérültet vagy az áldozatot kell ellátni elsőként?

Miután az állami mentőszolgálat vezetője korábban kijelentette, hogy egy merénylet áldozatait sérülésük súlyosságának figyelembe vételével látják el, még akkor is, ha így a terrorista kap esetleg elsőbbségi ellátást, élénk vita alakult ki a társadalomban. Az ultraortodox közösség által fenntartott Hácálá mentőszolgálat képviselői a héten az egyik legfontosabb izraeli vallási vezetőhöz, a Bnéj Brákban élő Chájim Kanievsky rabbihoz fordultak áldásért és tanácsért. A rabbi véleménye szerint, ha egyértelmű, hogy melyik sérült a terrorista, akkor az ő ellátását kell utoljára hagyni, állapotától függetlenül. Ha az elkövetőt életveszélyes sérülés érte, nem kell egyáltalán ellátásban részesíteni, hagyni kell meghalni. Ha azonban nem világos, hogy ki a tettes és ki az áldozat, akkor minden sebesültet el kell látni az állapotának megfelelő sorrendben, nehogy tévedésből egy áldozat ne kapja meg a megfelelő kezelést.

rav-chaim
Ráv Chájim Kanievsky
E témához kapcsolódik a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház sürgősségi osztályának vezetője, Dr. Ofer Merin beszámolója, melyben a késeléses merényletek áldozatainak ellátása során szerzett tapasztalatait osztotta meg. Véleménye szerint az elkövetők valamiféle anatómiai kiképzésben részesülhetnek, mert támadásaik során mindig a létfontosságú szerveket célozzák meg, nem vaktában szurkálnak. „A terroristák tudják, hová döfjenek, nem véletlenszerűen támadnak. Egyik betegünket négy szúrt sebbel szállították be: egy a tüdőbe, egy a szívkamrába, egy a jobb pitvarba és egy a nyakba. Mintha csak egy kézikönyvet olvasott volna a tettes. Látszik, hogy tudják, hova kell szúrni.”  A főorvos meglátásai is megcáfolni látszanak azt az elképzelést, mely szerint a jelenlegi terrorhullám elkövetői koordináció és felkészítés nélkül, „magányos farkasként” követnék el támadásaikat.

A két legnagyobb párt támogatottsága visszaesett

Izraelben ritkán publikálnak politikai pártok népszerűségét vizsgáló közvélemény kutatásokat a választási időszakokon kívül, ezért sokat foglalkozott az egyik napilag felkérésére elvégzett felmérés. A kutatás szerint a két legnagyobb párt, a kormányzó Likud és az ellenzéket vezető Munkapárt (amely a legutóbbi választásokon Cionista Tábor néven indult) is igen jelentős visszaesést könyvelhet el. Ha ma lennének a választások, Netánjáhu 30 helyett 25, Jichák Herzog pedig 24 helyett csak 18 helyet kapna a Kneszetben. A felmérés szerint két párt növelte jelentősen a népszerűségét: a kormányban helyet foglaló vallásos-nemzeti  Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) 8 helyett 12 széket kapna, a centralista-szekuláris  Jes Átid (Van Jövő) pedig 11 helyett 18-at.

A megváltozott erőviszonyok ellenére ismét jobboldali vezetése lehetne Izraelnek, mert a baloldal semmilyen összeállításban nem érné el a kormányalakításhoz szükséges 61 képviselői helyet. A Munkapárt az összesen 13 helyet elérő ultraortodox pártokkal és a Mereccel összefogva is csak 36 széket tudhat a magáénak.  Netánjáhu viszont a Bájit Hájehudival, a Jes Átiddal, a 3 helyet gyengült jobbközép Kulánuval  és Liebermann pártjával 70 helyet szerezne. Igaz, ebben az esetben a 7 képviselő széket nyerő askenáz és a 6 helyet elérő szfárádi ultraorodoxokat tömörítő pártok ismét ellenzékbe kényszerülnének, mert ők nem hajlandóak az erősen szekuláris Jes Átid partnerei lenni, ami erős belpolitikai feszültségekhez vezetne. Az egyesült arab pártok és a kommunisták választási szövetsége megőrizte támogatottságát, és továbbra is 13 képviselőt juttatnának a törvényhozásba.

Az első hó

A hét során lehullott az első hó a Szentföldön, ami elsősorban az északi, magasan fekvő területeken maradt meg. Cfáton és a környező településeken iskolai szünetet is elrendeltek a nehezen járható utak miatt. Izrael legmagasabb pontján, a 2236 m magas Hermon-hegyen néhol a 60 cm-t is elérte a hóréteg vastagsága. Az utak megtisztítása után, hétfőn nyitják meg Izrael egyetlen síparadicsomát a Hermonon.

54d1224e94810_-_strangest-skiing-2-855-xl-73354219
A havas Hermon-hegy
Megszakítás