Olyan önkéntesek jelentkezését várják a csehországi Holešovba, akik egy 11 napos táborozás keretében rendbe raknák a zsidó temetőt és a Schach zsinagógát. Az önkéntesek megismerkednének a város zsidó örökségével és részt vehetnek a szokásos éves zsidó kulturális fesztivál szervezésében is – írja a Jewish Heritage Europe.

A jelentkezők elsősorban a közterületek karbantartásában fognak segíteni (járdák tisztítása, gyomlálás, fűnyírás, gereblyézés, temető karbantartása stb.) – áll a felhívásában. Az akcióra július második felében kerül sor egy civil szervezet koordinálásában. A szervezők öt lelkes embert keresnek. Jelentkezni a workcamp@inexsda.cz címen lehet.

Schach zsinagóga, Holešov (forrás: Jewish Heritage Europe)

A zsinagóga 1560-ban épült. Később a Schach néven ismert Shabtai ben Meir Kohen rabbiról nevezték el, aki 1648-tól 1663-ig szolgált itt.

Az 1960-as évek közepén nyitották meg az épületet a nagyközönség előtt, egyike volt azon kevés zsinagógáknak, amelyeket a kommunista időszakban teljesen felújítottak, ma pedig regionális zsidó múzeumként működik. A műemlékben megmaradt a berendezés, beleértve a bimát, a bútorzatot és az 1730-as évekből származó falfestményeket is.

Minden év februárjában zarándokok százai látogatnak el Holesovba, hogy tiszteletüket tegyék a rabbi sírjánál. A temető már a XV. században is működött, a legrégebbi, még olvasható sírkő a XVII. század elejéről származik.

A második világháború előtt egy másik, modern zsinagóga is állt a városban, amely mór stílusban épült az 1890-es évek elején. A neves építész Jakob Gartner tervezte. Ezt a zsinagógát a náci megszállók felgyújtották és lerombolták.

Kép forrása: Jewish Heritage Europe.