Diplomáciai malőr vagy üzenet?

Az Amerikai Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége minden évben küld ajándékot izraeli szervezeteknek a zsidó újév alkalmából. Idén sem történt másképp, Ros Hásáná közeledtével a nagykövetség munkatársai már ki is küldték az ajándékcsomagokat – többek között egy üveg bort, amely a júdeai és somroni vidékről származik. Ilyen „telepes bort” kapott a “zsidó telepek” felszámolásáért harcoló Peace Now szervezet is.

A komikus helyzetet látva a szervezet egyik tagja csak annyit mondott: “Biztos vagyok benne, hogy ez egy ártatlan hiba volt” – hozzátéve, hogy nem szeretnének panaszkodni az ajándék miatt – írta a Reuters.

Az esetet követően mégis futótűzszerűen terjedt el a hír a nemzetközi médiában: az Egyesült Államok külképviselete a hivatalos külpolitikai irányelvekkel ellentétesen cselekedett.

A hírekre reagálva a nagykövetség egyik munkatársa hangsúlyozta: “Mindezt nem szabad úgy értelmezni, hogy megváltozott volna a telepekkel kapcsolatos politikánk”. A tisztviselő szerint az ajándékkosarakat bontatlan csomagban vásárolták egy kereskedőtől és nem ellenőrizték a termékek pontos származási helyét, ezért alakult ki a kétértelmű helyzet.

 

zsido.com

 

 

Kép forrása: Jerusalem Post

 

Megszakítás