Az állandóan mozgásban lévő tengerparti városról sok mindenre asszociálhatunk, de a „szent” jelző keveseknek jutna eszébe. Ezt a felfogást kívánja megcáfolni Eli Naiditch rabbi, a Tel-Avivban élő chábád küldött.

Eli Naiditch meggyőződése, hogy lakóhelye igenis szent hely, melynek lakosai szívesen tartják be a tórai előírásokat. A rabbi az állítását azzal a Guinness rekordnak szánt kísérlettel is bizonyítja, melynek során egy nap alatt a lehető legtöbb férfit vettek rá arra, hogy feltegye a tfilint, azaz az imaszíjakat, és elmondja a Smá Jiszráelt, a zsidóság hitvallását.

Barátait a város négy forgalmas pontjára állította, és reggel 9-től este 7-ig folyamatosan invitálták a járókelőket, hogy legyenek részesei e fontos micvának. Az akciót rögzítették is, hogy a Guinness bizottság elvárásainak is megfeleljenek. Igyekezetük sikerrel járt: a nap folyamán összesen 262 férfi tette fel a tfilint kérésükre, közülük négyen életükben először. Egy alkalommal egy kohén (papi származású) család fogadta el hívásukat, és a nagypapa és fia az ősi áldást mondták el a tfilint viselő gyermekek felett.

Naiditch rabbinak még hónapokat kell várnia, mire kiderül, hogy valóban sikerült-e rekordot döntenie. Egy dologban azonban egészen bizonyos: „Ami történt azt bizonyítja, hogy Tel-Aviv igenis egy szent város, melyet szent emberek laknak.”

Forrás: Arutz7