Minden egyes lakosra közel 100 négyzetméter zöldfelület jut.

Tel-Aviv lakosai gyakran panaszkodnak az állandó közlekedési dugókra és a feltartóztathatatlan építkezési hullámra, ám a világ nagyvárosainak zöld arculatát kutató GreenCities 2018 felmérés szerint a város az előkelő 16. helyet szerezte meg egy kutatás során, mely figyelembe vette a természetes és az ember építette zöld felületek nagyságát és a környezettudatos utazók számára fontos fejlesztések meglétét.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO felmérése szerint a városi zöld területek kiegyensúlyozottabbá teszik a lakosokat, csökkentik a stresszt és javítják a levegőminőséget.

Az első helyen az izlandi főváros, Reykjavik végzett. A város 10%-a természetvédelmi terület és az egy főre eső zöldfelület nagysága eléri a 410 négyzetmétert. A legtöbb zöldterület (park, erdő, mezőgazdasági terület) Prágában található, melyek a cseh főváros területének 57%-át foglalják el.

Tel-Avivban a zöldterület aránya 96 m2/fő. A város 23%-át alkotják parkok, és további 55 m2 mezőgazdasági terület is esik egy lakosra. Meglepő, de a város területének 13.5%-a áll művelés alatt. A tel-avivi városvezetés az utóbbi évtizedben sokat tett a környezetvédelem ügyében. Hamar népszerűvé vált a Tel-O-Fun elnevezésű közösségi kerékpár kölcsönző rendszer, mellyel a légszennyezettséget és az autóforgalmat próbálják csökkenteni. A bicikliutak hossza 130 km és 200 állomáshelyen 2000 kerékpár vehető igénybe. A kerékpárok mellett ma már autókat is lehet hasonló rendszerben kölcsönözni. A buszhálózat járművei között egyre több az elektromos meghajtású, és kezdetét vette a jövőben az egész tel-avivi körzetet behálózó villamosvonalak építése is.

A város fásítási programba is kezdett. Az utak mentén, illetve beépítetlen területeken ültetnek fákat és borokat. Jelenleg 260 000 fa él Tel-Avivban.

„Az utazók nagy része szeretne elmenekülni a napi rutin jelentette feszültségből. Éppen emiatt korábban egy városi utazás szóba sem jöhetett, amikor valaki kikapcsolódást keresett. Aki azonban áttanulmányozza a zöld városokról készült felmérésünket, ennek az ellenkezőjéről győződhet meg. Egyre több nagyváros fektet jelentős összeget a zöldterületek növelésébe, illetve a már meglévő parkok fejlesztésébe. A tanulmány egyik célja, hogy a turisták figyelmét felhívja a városokon belül található természetre. Érdemes erre is figyelmet fordítani a kulturális látnivalók és a szórakozás mellett.” – mondta Fiona Vanderbroesck a kutatás egyik résztvevője.

zsido.com

Forrás: JPost

 

Megszakítás