Olyan világ köszöntött Európára, amit Izrael már jól ismer

Brüsszelben az emberek még mindig nem tértek magukhoz a legutóbbi terrortámadások óta. Nem értik, miként lehetséges az, hogy valaki csak úgy besétál a repülőtérre egy bombával a táskájában és ott felrobbantja magával együtt a várakozókat. Megtörténhet újra? – teszik fel aggódva a kérdést egymásnak a különböző megemlékezéseken.

Egy francia fotós, aki korábban túlélte a párizsi támadást a dw.com riporterének azt mondja: sokat tanulhatnánk Izraeltől. Így látják ezt a brüsszeli zsidó közösség tagjai is. Mikha Weinblum a brüsszeli világi zsidó közösségi központ igazgatója arról beszél, hogy nem zsidó ismerősei csak nemrég kezdték felfogni, hogy mit jelent állandó fenyegetettségben élni és naponta találkozni a szigorúbb biztonsági intézkedésekkel.

A Brüsszelben élő izraelieknek már sajnos nem újdonság, hogy egy támadás után a közösségi szolgáltatók vészhelyzetre kifejlesztett applikációival üzennek rögtön a barátoknak és ismerősöknek, hogy jól vannak. Egyikük a portál riporterének kifejtette: Izraelben a biztonság már egy iparág, amelytől nagyon sokat lehet és kell tanulni Európában is az adott körülmények között. Hosszú távú és komplex megoldásokra van szükség – teszi hozzá Michal Zilberberg, kiemelve az oktatás és az integráció fontosságát.

Kép: dw.com

 

 

Megszakítás