Talmud kötet Hitler bunkerjában

Nemrég elhunyt 79 éves korában Chájim Herzog, Izrael állam volt elnöke, Jichák Hálévi Herzog, néhai izraeli országos főrabbi fia, aki ifjúkorában jesivában tanult.

Emlékére mondjuk el annak a Talmud kötetnek a történetét, melyet a szovjet hadsereg egyik Berlinban harcoló részlege talált meg Hitler bunkerjében 1945. májusában, miután a legyőzőtt Németország aláírta a kapitulációt, amikor a náci vezér már nem volt az élők sorában.

Pszáchim traktátus 1807-es bécsi kiadása Hitler személyes tulajdona volt, és részét képezte annak a judaisztikai gyüjteménynek, ami a nácik “zsidókutató” őrült mániáit szolgálta. Az oroszok a könyvet – nemes gesztusként – odaadták a brit hadsereg zsidó brigádja egyik fiatal őrnagyának, aki a divizió elhárítási tisztjeként tagja volt a náci fővárosba bevonuló csapatoknak. A zsidó tisztet Vivian Herzognak hívták.

Herzog a könyvet édesapjának, a főrabbinak adta, aki azt Chájim Weizmannak, Izrael állam első elnökének ajándékozta. Később a könyv visszaekrült Chájim Herzoghoz, amikor ő lett Izrael elnöke. Ma a könyv a néhai Herzog elnök hagyatékában található.

A könyv első lapján Herzog főrabbi bejegyzése olvasható, amellyel a fóliánst Weizmann elnöknek ajánlja és amelyben röviden leírja a kötet történetét is.

Megjelent: Egység Magazin 7. évfolyam 30. szám – 2014. július 30.