A divatcég az imalepelhez nagyon hasonlító sállal rukkolt elő az új kollekciójában.

A fehér alapon fekete csíkos ruhadarab két szélén még a ciceszekre (szemlélőrojtokra) hasonlító, csomóra kötött szálak is vannak. A stockholmi központú lánc egy, a sálhoz illő, szintén fehér alapon fekete csíkos, alján csomóra kötött szálakkal ellátott ponchót is forgalomba hozott.

A táleszt vagy tálitot a férfiak viselik a reggeli ima során. A nagyméretű fehér gyapjúlepel négy sarkán lógnak a különleges módon megcsomózott szálak, a ciceszek vagy cicitek. A szokás alapja egy tórai parancsolat, melyről a Bámidbár könyve (4Mózes 37-40.) ír: „És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván:  Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át; és tegyenek a szöglet rojtjára kék bíbor zsinórt.  És legyen nektek rojt gyanánt, hogy lássátok azt és megemlékezzetek az Örökkévaló minden parancsairól és megtegyétek azokat, hogy el ne térjetek szívetek és szemeitek után melyek után paráználkodva járnátok;  hogy megemlékezzetek és megtegyétek minden parancsolataimat és szentek legyetek a ti Isteneteknek”.

hmprod
A sálhoz tartozó poncho
Nem ez az első alkalom, hogy a H&M egy ruhadarabjával a zsidó imalepel formájára játszik rá: már 2011-ben is szerepelt a kínálatában egy hasonló stílusú, női poncho. Három évvel később viszont az áruházláncot antiszemitizmussal vádolták meg, mert kínálatának egyik darabján egy Dávid-csillagba helyezett koponya szerepelt.

2014 nyarán a spanyolországi központú Zara árult gyerekek számára csíkos „seriff” pólókat, melyek riasztóan hasonlítottak a koncentrációs táborok rabruhájára, még a hatágú sárga csillag is megjelent a csíkos ruhadarab bal mellkasán. Szintén a Zara boltjaiban okozott megbotránkozást egy hímzett táska, melyen horogkereszt is szerepelt a díszítőelemek között. A közösségi médiában kitört vihar miatt a cég mindkétszer elnézést kért, és visszavonta polcairól a vitatott darabokat.

Jews-pray-in-the-Western-Wall-1
Táleszban (imalepel) imádkozó zsidó férfiak a Siratófalnál
“A divat változik, a stílus azonban kitart” mondta egyszer Coco Chanel. Akkor a vallásos zsidók tudnak valamit: 2015. júliusában az Old Navy árulta erőteljesen táleszra emlékeztető, nyitott kardigánját.

Forrás: timesofisrael.com

Megszakítás