Múlt héten már beszámoltunk arról, milyen szukkoti sátrakban köszöntötték a közös­ség tagjai a sátrak ünnepét. Szukkot azonban nem csak az ünnepnapokból áll, hanem foly­tatódott egész héten a félünnepi napokkal. Az ünnep egyik különleges micvája a szukkoti csokor lengetése.

A luláv lengetése és a szukkában való étkezés egyaránt gyor­san teljesíthető micvák, ugyanakkor rendkívül fonto­sak is, így az EMIH rabbijai idén is mindent megtettek, hogy minél több embernek adjanak lehetőséget ennek gyakorlására.

Az első helyszínt, ahova elkísérjük az egyik rabbit, korántsem jellemzi az az önfeledt öröm, ami ennek az időszaknak amúgy a sajátja. Faith Áser korábban már állított szukkát riksán, hajón, bringóhintón, idén azonban olyan emberekhez vitte el az ünnepet, akiknek semmilyen más lehetőségük nem lett volna szukkoti sátorral találkozniuk.

Faith rabbi 2011 óta láto­gat­ja a magyarországi bün­te­tés­végrehajtási intézményekben élő zsidó rabokat, 2021 óta pedig országos rabbiként teljesít börtönlelkészi szol­gálatot. Idén egy különle­ges mobil-szukkával sikerült azt is megoldania, hogy a rabok is teljesíthessék a szuk­koti micvákat. „Kaptam rá en­gedélyt, hogy felállítsam a szuk­kát és a rabok ott lengethet­ték a szukkoti csok­rot. Nagyon különleges volt.” A börtönudvaron fel­állított különleges „pop-up” szuk­ka közel egy tucat rabnak adott lehetőséget a micva gyakorlására.

Sokkal vidámabb helyszínekre kísérhetjük Tzemmy és Sophie Bassmant, a CTeen vezetőit, akik idén is kerekekre tették a szukkát, és Budapest több zsidó és nem-zsidó középiskolájához elhajtottak, hogy a diákokhoz elvigyék a Szukkotot. „Come for a pizza, stay for a mitzvah” hirdette a guruló szuk­ka, és a diákok pontosan ezt tették: beugrottak egy pizzá­ra és maradtak egy micvára. A pizza és a micva mellé pedig egy bögre kakaót is kaptak Tzemmy Bassman nemrég elhunyt édesanyja emlékére, aki mindig ezzel a finomsággal kedveskedett a gyerekeinek a szukkában. A guruló szukka 200 zsidó diákhoz jutott el idén, akik közül rengetegen életükben először teljesítették a szukkoti micvákat.

Az egyik legszebb szukkoti magyarázat azt tanítja, hogy az ünnepi csokor a zsidó népet, egyes elemei pedig a különböző fajta zsidókat szimbolizálják. Ahogy az ünnepi csokor nem kóser, ha bármelyik összetevője hiányzik, ugyanúgy a zsidó nép sem lehet teljes, ha valaki hiányzik közülünk.

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 4. szám – 2022. október 20.