A koronajárvány és a növekvő fenntartási költségek miatt nagy veszteséget felhalmozó intézmény a város egyik divatos negyedében fekvő épülete értékesítését tervezi, hogy egy másik helyszínen nyithassa meg ismét kapuit – írja a thejc.com.

Jewish Museum London

A múzeumra a pandémia idejében bevezetett korlátozások mérték a végső csapást. Két évvel ezelőtti újranyitása után már csak a korábbi látogatószám töredékét tudták elérni. Az új épületben kialakított múzeum feltehetően csak 2028 után lesz látogatható. A kiállítási tárgyak, köztük egy XIII. századi mikve, egy XVII. századi, velencei tóraszekrény, holokauszt-túlélők vallomásai és számtalan egyéb, értékes darab egy raktárban pihen majd az új helyszín megnyitásáig.

„Szomorú nap ez a közösségünk számára. A múzeum gyűjteménye nagyszerű és igencsak érezhető lesz a hiánya. Leginkább az iskolásoknak szóló oktatási programok hiányoznak majd. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt évek nagy veszteségei fényében egyáltalán nem meglepő, ami történt. Az új múzeum megnyitása előtt alaposan meg kell tervezni, hogy mi a legfontosabb célunk az intézménnyel és hogyan tehetnénk vonzóvá a látogatók számára”

– mondta Ray Simonson, a múzeum közelében fekvő JW3 Zsidó Kulturális központ vezetője.

„Ez a múzeum inspiráló volt és magával ragadta a látogatókat, ezért nagyon fontos, hogy hosszú távon fenntartható megoldás szülessen. Ez persze nem könnyű, amikor az egész kulturális szektor válsággal küzd”

– tette hozzá.

A múzeum a koronavírus előtt is veszteséges volt és évi félmillió fontnyi támogatásra szorult, ráadásul bevételei folyamatosan csökkentek: tavaly már csak a járvány előtti összeg egyharmada folyt be. Az új, takarékosabban fenntartható épület London egy forgalmasabb pontján áll majd, és ettől a látogatók számának emelkedését várják. Jelenleg még árulják a Camden negyeden lévő múzeumépületet, melynek értékesítését nehezítik a szigorú londoni építészeti előírások.

„Feltett szándékunk, hogy megőrizzük és a nagyközönség számára elérhetővé tegyük ezt a nagyszerű, nemzeti jelentőségű gyűjteményt”

– mondta Tonya Nelson, az Angol Művészeti Bizottság londoni igazgatója.

Címlapkép: Benedict Johnson

 
Megszakítás