Az izraeli Álon Svutban működő Comet Intézet a modern technológiát állítja a vallásos zsidó életvitel szolgálatába. Mérnökei és rabbijai már számtalan olyan megoldást fejlesztettek ki, melyek a Tóra törvényeivel összhangban könnyítik meg az emberek életét vagy növelik biztonságukat.

Legújabb találmányuk egy olyan hőmérő, mely a szombati előírásokat nem sértő módon működik, s így a koronajárvány idején igen hasznos lehet a zsinagógákba vagy kórházakba történő beléptetésnél. A készülék infravörös fényt használ, és működtetéséhez nincs szükség egyetlen gomb megnyomására sem. A pisztoly alakú műszer a homlok elé tartva, mindössze négy másodperc alatt kijelzi a test hőmérsékletét. Az intézet rabbijai által kiadott állásfoglalás szerint a hőmérő teljes mértékben kompatibilis a szombatra és nagyünnepekre vonatkozó törvényekkel, használata nem sérti az előírt munkatilalmakat.

Bár Izraelben egyelőre még nem engedélyezték a zsinagógák újranyitását, ez a tervek szerint hamarosan változni fog, ahogy fokozatosan minden korlátozást feloldanak az országban. Ezzel együtt számos olyan új előírást bevezetését fontolgatják, melyekkel kiszűrhetők a potenciális vírushordozók. Ezek egyike a közösségi épületekbe való belépés előtti hőmérséklet-mérés, mely kötelezővé válhat a zsinagógákban is, hétköznapokon és szombatonként egyaránt, így a Comet Intézet találmánya jelentősen megkönnyíti majd a hagyományokat és a hatósági előírásokat egyaránt tisztelő emberek életét.

A hőmérő mindössze egy tulajdonságával kerül hátrányba a hagyományos eszközökkel szemben: mintegy négyszer akkora árat számolnak fel érte. Jelenleg 795 sékel (73 000 Ft) áll az árcédulán, ami igencsak megnehezítheti a széles körben való elterjedését.

zsido.com

Forrás: Zomet