A berlini Chábád központban tartotta 15. közgyűlését az Európai Rabbik Tanácsa (RCE).

A konferencián beszédet mondott a Bundestag elnöke, dr. Norbert Lamert is, aki az antiszemitizmus kérdéséről szólva megemlítette, hogy hamarosan hatvan európai vezető tárgyal majd a kérdésről: „Ezeket az európai vezetőket nagyon zavarja az antiszemitizmus erősödése és elkötelezettek a probléma kezelése iránt.”

A közgyűlésen 120 rabbi találkozott egyeztetésre és tapasztalatcserére: „Lehetőséget ad ne­künk, hogy hatékony válaszo­kat dolgozzunk ki közös kihívásainkra” – foglalta össze a kon­ferencia célját, Menachem Mar­­golin rabbi, az RCE vezetője.

A találkozó egyik központi témája a kóserság kérdése volt, melynek keretében bemutatkozott az új kósersági szervezet, az EK, melyet az Európai Rabbi Központ hívott életre. A szervezet fő kósersági tanácsadója, Jirmija Cohen rabbi a különböző élelmiszerek gyártásának kósersági kérdéseiről beszélt

A rabbik híres szakértők előadásait hallgatták meg olyan kér­désekről, mint a házasságleve­lekben elkövetett hibák vagy a testi fenyítés kérdése, a zsidó­ság igazolása kérdéses esetekben. Emellett különböző work­shopokon is részt vettek, többek kö­zött a Lior Inbar rabbi által ve­zetett relaxációs-technikai és ön­védelmi kurzuson.

A rabbik látogatást tettek a hírhedt 17. vágánynál, ahonnan 55 ezer zsidót deportáltak a nácik. A megemlékezésen Jiszroel Jákov Lichtenstein rabbi mondott zsoltárokat, miután megemlékezett a családtagjairól, akiket arról a helyről küldtek a halálba: „Mi, a leszármazottaik, az európai zsidó közösségek rabbijai, annak bizonyítékaként állunk itt, hogy a zsidó nép örök, és soha nem lehet elpusztítani.” Margolin rabbi beszédében arra figyelmeztetett, hogy 10-15 év múlva akár antiszemita kormány is állhat Németország élén.

A konferenciát záró esten a rabbik együtt vacsoráztak országaik nagyköveteivel. Magyarországot Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője képviselte.

 

Megszakítás