Tel-Aviv különleges építészeti értékek birtokosa, ezt 2003-óta az UNESCO is elismeri, azóta világörökségi helyszín az eklektikus város, amit „fehér városnak” is neveznek.

 

Photo by Mindspace Studio on Unsplash

 

Tel-Aviv önkormányzata mintegy 190 történelmi jelentőségű épületet tart nyilván szigorúan védettként és további kétezret pedig enyhébb fokozatban – nyilatkozta a Jpost oldalának David Mekiyess szakértő, ingatlanfejlesztő, akinek cége ilyen épületek felújításával és megőrzésével foglalkozik. A szigorúan megőrzendő épületeknél minden egyes elemre hangsúlyt fektetnek a redőnyöktől kezdve a festés eredeti színén át a lépcsőházig – magyarázza a szakember. Az enyhébb védettségi fokozatban lévő házaknál elsősorban az eredeti homlokzatra koncentrálnak. Legújabb projektjük a Tel-Aviv központjában lévő Pinsker utca 19. szám alatt található, kivételesen egyedi, gazdag és jól dokumentált történettel rendelkező épület.

Pinsker utca/Google view

Az 1928-ból származó házat a korszakra jellemző eklektikus stílusban tervezte meg Arie Shtrimer építész, és a Ne’eman család lakóhelyéül szolgált. Az épület ötvözi a nyugati építészetet a távol-kelettel, az art decóval, a spanyol mór stílusjegyekkel, a szecesszióval és az ősi Közel-Kelet is inspirálta.

A családfő Nahum Ne’eman 1886-ban született Szerbiában, majd Izraelbe vándorolt. Feleségével, Rachellel és négy lányukkal élt a rezidencián egészen 1941-ig, amikor anyagi nehézségek miatt kénytelenek voltak eladni. A házban töltött idő alatt a család Tel-Aviv lakóit és az Izrael földjére érkező új bevándorlókat segítette, lényegében a Szerbiából érkező zsidó bevándorlók befogadó központjává vált. 

Az épület tetején a két egykori szolgálati szobát átalakították és két exkluzív penthouse-lakássá bővítették, amelyek jelenleg eladásra várnak. Ezek az apartmanok egyébként jakuzzit, saját medencét, edzőtermet és spa-t is tartalmaznak. A projektet a tel-avivi önkormányzat nemrégiben a város tíz legszebb épülete közé választotta.

Címlapkép, illusztráció: RBNRAW on Unsplash