Szökőév: dupla ádár

Mivel a zsidó naptár „luniszoláris”, azaz figyelembe veszi mind a nap-, mind a holdévet, a napév és a holdév közötti 11 nap különbséget át kell hidalni benne. Az eltérést harmincnapos szökőhónap egyenlíti ki: 19 éves ciklusonként 7 szökőhónapot tartalmazó év van. A szökőhónapot ádár hónap „megkettőzésével” adjuk hozzá az évhez.
A legtöbb esemény, mint pl. ketubá, get, szerződések stb. szempontjából ádár hónap az első ádár hónapot jelöli és nem a másodikat. Ugyanez vonatkozik a jahrzeitre (halálozási évfordulóra) is. (Aki azonban szökőévben hunyt el, annak a jahrzeitjét természetesen a megfelelő ádár hónapban kell megtartani.)
Annak, aki nem szökőévben született, a születésnapját (különösen a bár micvát, vagy bát micvát) szökőévben mindig a második ádár hónapban kell megtartania, hiszen a születésnap bizonyos számú év elmúlását jelzi, és mivel az első ádár a szökőhónap, így a második ádár fejezi be az évet. Aki azonban szökőévben született, az a megfelelő ádár hónapban tartja születésnapját.
J.D.
Várjuk a zsidó élettel, a háláchával kapcsolatos kérdéseiket.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 19. szám – 2015. március 6.